srijeda, 26. listopada 2016.

Tri stadija braka - vjenčanje u Kani




Prvi stadij karakterizira vino, koje su mlada i mladoženja pripremili jer bi bilo neprikladno slaviti na svadbi samo s mineralnom vodom. Vino razveseljuje srce čovjeka (Ps 104:15). To vino izraz je slavljeničke radosti, sreće mladenaca što su pronašli jedan drugoga i što sada mogu započeti novo poglavlje svoga bračnog života. To je izraz čiste snage volje: „Ti ćeš uvijek biti netko meni poseban!“ To je izraz ljubavi iz stiha Pjesme nad pjesmama: „Ljubav je tvoja slađa od vina!“ (Pj 1:2). Stoga, ono što možemo vidjeti u ovome vinu je simbol prve ljubavi. 

Zatim dolazi drugi stadij: Nedugo zatim prvo vino ponestaje. To je skoro ironično; ono što se događa na ovom vjenčanju događa se u nekim slučajevima puno kasnije: kao da prva ljubav nestaje i zamjenjuje ju svakodnevica. 

Treći stadij: Marija ide Isusu reći o nesreći mlade i mladoženje...On zapovijeda slugama da napune šest kamenih posuda vodom do vrha. Zatim im dozvoljava da odnesu kamene posude do glavnog poslužitelja... Glavni poslužitelj zatim doziva mladoženju i pokazuje mu da je novo vino još bolje od prvog vina! Novo vino koje Isus daje bolje je od prvog. 

Tu leži veliko Isusovo obećanje da će On usaditi u srca supružnika ljubav koja je puno ljepša, puno ozbiljnija i trajnija od prve ljubavi!


P. Grün 

Nema komentara:

Objavi komentar