nedjelja, 3. siječnja 2021.

Izazov za novu godinu - Krist čeka naš odgovor



Nevolja, koja lako obeshrabruje slabe duše, za čudo potiče jake duše na veću savršenost. One razumiju da teška vremena, čak i više od onih mirnih, zahtijevaju potpuno sebedarje. Ta misao nije nova, 
ali moglo bi pomoći da o njoj pažljivije promislimo.

Mi trebamo svece sada više nego ikada prije!

Ali kako netko može postati svetac?

Postoje dva sredstva i oba su nužna: treba biti voljan smatrati sebe ništavnim, prakticirati život posvemašnje velikodušnosti gdje sve činimo za Boga, bez ikakve zadrške ili odustajanja, i težiti za intimnim sjedinjenjem s Bogom, radi promišljanja ili duha molitve, životom molitve koliko okolnosti i staleške dužnosti dopuste.

Postoje samo dva brda na svijetu - Tabor i Kalvarija. Na Taboru molimo u tajnosti, srcem srcu s Bogom i ujedinjujemo se s Njegovim neizmjernim veličanstvom. Taborska molitva, međutim, nije nužno molitva ekstatične radosti, jer naše je posvećenje teško i često je jedino trnovit put Kalvarije onaj koji nas dovodi do Tabora.

Na Kalvariji trpimo s raspetim Isusom, ali će naš božanski Spasitelj, uvijek željan nagraditi one koji ga tako daleko slijede, često transformirati našu Kalvariju na nekoliko dana ili barem sati u Tabor.
Kada naš Gospodin nađe dovoljno velikodušnih duša kojima taj program nije tvrd govor već radije inspirativni izazov koji ih potiče da prihvate i trenutne nedaće i prijeteće poteškoće. Možete biti sigurni da će kroz njih ili barem zbog njih, On dovršiti djelo otkupljenja. Administratori, političari i oni kojima je dano da upravljaju našom vremenitom dobrobiti moraju dati sve od sebe. Međutim, sam njihov trud neće podići svjetske ruševine i obnoviti život svijetu. Da bi djelo obnove bilo plodonosno i djelotvorno, moramo imati pobožne duše koje su spremne posvetiti se temeljito duhovnom životu.

Suočeni smo s izazovom!

Krist čeka naš odgovor!

Neka bude jasno! Kod Boga nema mjesta za besposličare i one koji su samo znatiželjni promatrači! Otkupljenje svijeta nije sitnica.

Svijet je otkupljen po velikoj cijeni!

Nemamo svi iste talente za prikazati. Bog traži mnogo od onih koji imaju mnogo, ali od onih manje nadarenih On je zadovoljan sa skromnim prilogom. To skromno prikazanje nije stoga manje vrijedno ili djelotvorno. Svatko mora dati najbolje od sebe, a to se razlikuje uvelike u kvantiteti i kvaliteti.

Dužnost da ponovno osvojimo svijet ne pada samo na posvećeni stalež iako su zahtjevi prema njemu naravno veći.

Izazov je upućen u svijetu onima koji su u braku i samcima, mladima, zrelima i starijima.

Svatko je pozvan. Nitko nije isključen.

Molitva: "Gospodine Ti poznaješ moje slabosti. Pa ipak usuđujem Te se moliti da me ubrojiš među svoje radnike. Možeš računati na mene. Ali moraš znati koliko ja računam na Tebe! Mi dvoje zajedno!"



Nema komentara:

Objavi komentar