srijeda, 29. svibnja 2024.

Trebamo li opet uvesti pratnju za mlade parove?



Vlč. Daniel A. Lord, 1950-e

“Što pokušavate, oče? Ponovno ustanoviti ideju o pratiocima?“ upitala je Sue.

„A joj,“ promrmljao je Dick, „ja to ne bih mogao podnijeti. Da moram odvesti djevojku van dok nas prati tetka usidjelica.“

„Ovo nije Španjolska sedamnaestog stoljeća.“

„A možete onda ponovno uvesti i mačeve i lepršave plašteve.“

Iskreni i gromki smijeh velečasnog omekšao je napetost.

„Mislim da me poznajete dovoljno,“ rekao je, „da možete biti sigurni da vam ništa ne pokušavam nametnuti – pratioce, guvernante, mačeve, plašteve – ikome od vas. Ali spreman sam kladiti se s vama, iako vjerojatno neću dovoljno dugo poživjeti da pokupim svoju okladu. Vjerujem da biste voljeli sve to uvesti kada ćeš ti, Sue biti majka, a ti, Dick otac.“


Kada postanete roditelji

Pogledali su ga, napola u sumnji, napola slažući se s njim.

„Vidite, sjetit ćete se kušnji s kojima ste se borili dok vas nisu nadgledali. Sjetit ćete se opasnosti na koje ste sami nailazili. Prisjetit ćete se kako su vaši kolege, momci i djevojke iz dobrih domova s uzornim obiteljskim običajima, samo malo podivljali kada im se dalo slobode i kada nije bilo ničega što će ih štititi do njihove časti i zdravog razuma. 

Kao rezultat svog tog prisjećanja – ili sam pogriješio u procjeni i izgubit ću svoju okladu – odlučit ćete ne dopustiti svojim voljenim sinovima i kćerima da riskiraju kao što su vaši kolege riskirali.

Tu je vrlo moderan mladić koji misli da je sasvim u redu ostati bez goriva na vrhu mračnog brda. Za nekoliko godina on se ženi. Mnogo godina kasnije njegova šarmantna kći zrela je za udaju. Mladić je dolazi pokupiti u autu. U što se hoćete kladiti da će tata nekoliko puta razmisliti prije negoli dopusti kćeri da ode samo tako s tim mladićem – sama?

Tu je i vrlo moderna djevojka koja trpi jer je gnjave grubi mladići koji ne mogu držati svoje ruke tamo gdje one pripadaju. Kasnije se uda i ima prekrasnog mladića za sina. Dolazi dan kada mladić poželi odvesti djevojku na piknik – samu.

Vjerujem da će i ta mama dobro razmisliti prije negoli kaže: „Odlično, sunce moje.“


Povjerenje, ali ---

„Nisam nikad organizirao nešto za mlade – zabave, konferencije, izlaske, hodočašća – a da im nisam pružio vrlo pažljivu pratnju. To je zato jer se sjećam kušnji mladosti. I to je zato jer volim mlade.

Mogu iskreno reći da ta pratnja koju sam im osigurao nije nikad bila nametljiva ili naporna. Znam da ta pratnja nije nikada umanjila dopuštenu zabavu.

Činjenica je da volim mlade, vas mlade ljude, previše da bih uvećao vaše probleme u životu stavljajući vas u situacije gdje bi moglo biti kušnji i gdje bi udovoljavanje tim kušnjama bilo prejednostavno.

A iako smo, uglavnom, za ozbiljno uzimali vašu riječ i imali povjerenja u vas, pitam se koliko ćete vjerovati svojoj djeci, budući da znate ono što znate o općenitoj povjerljivosti vaših kolega. 

Ni Dick ni Sue nisu odgovarali. Dick se namjerno koncentrirao na veliki komad čokoladne torte koji je zahtijevao njegovu nepodijeljenu pažnju. Sue je vrijedno miješala šalicu čokolade u kojoj se šećer davno otopio i s toga nije trebao pomoć.


Vaša dana riječ

„Hoćete reći da je ipak rješenje u pratiocima?“ upitala je Sue.

„Kako ćete i sami doći do tog zaključka kasnije, da. Iako nemojte me pogrešno shvatiti. Ja tu ne zamišljam sablasnu ženu s pokrivenom glavom i pogledom od kojeg bi se i mlijeko ukiselilo.

Ali to nije vaše pitanje. Ja manje razmišljam o pratiocima i guvernantama, a više o vama.

Vi mladi ste nam dali obećanja. Jeste li ih održali? Bili ste ponositi. A je li bilo razloga? Mi smo ispunili svoj dio dogovora.

Mi smo rekli: „U redu, može vam se vjerovati, svima vama. Možemo računati na vas momci da ćete štititi djevojke. Možemo vjerovati da vi djevojke imate postavljene visoke ideale za momke s kojima izlazite. Ukinut ćemo pratitelje.“

Mi smo učinili svoj dio. I sad?

Pa da sam ja mladić, smatrao bih se vezanim tim dogovorom. Ako je rat i džentlmen časnik koji je zatvorenik da svoju riječ da neće pokušati pobjeći i uklone mu čuvare, on bi smatrao to kaljanjem svoje časti da pokuša pobjeći.

Svaka časna osoba koja je dio nekog dogovora sebi šteti ako ne drži svoj dio nagodbe.


Na vama je ostalo

„Dakle, prihvatili smo ono što ste rekli, rekli smo vam da imamo povjerenja u vas i mi smo se opustili gledajući kako ćete birati dobro. Ne trebate li se stidjeti ako iznevjerite naše povjerenje? I ne biste li vi smatrali da je mladić ili djevojka koji su se iznevjerili pravi izdajice mladih?

Nije mi drago razmišljati kako je dražestan i lijepi lik pratiteljice nestao s naših zabava i domijenaka. Nadajmo se da ćete imati dovoljno zdravog razuma da će vam biti drago kad će neka starija osoba biti spremna biti s vama kada se dobro provodite.

Ali čini mi se da je u tim nenadgledanim prilikama koje čine većinu vašeg društvenog života danas sve na vašim ramenima.

Rekli ste da su mladići kavaliri. Onda neka čine dobro.

Rekli ste da su djevojke dobre i pristojne i čiste i znaju se brinuti za sebe. Divno. Ali nemojte samo ostati kod riječi, dokažite to.

Rekli ste s velikim naglaskom mladenačke iskrenosti da vi ne trebate nikoga da vas nadgleda, da možete ostati i biti dobri sami. To je veliko obećanje. Bolje vam je da činite sve da to i dokažete da niste lažovi i najgori oblik onih koji sami sebe zavaravaju.


Nas nećete zavarati

„Vidite, dok vam mi starci poprilično vjerujemo, nismo slijepci. Kada mislite da nas varate, činjenica je da varate sebe.

Mladić koji kaže: 'Ne trebam čuvara,' a zapravo misli, 'Ne želim da me netko gnjavi i da moram paziti na pratioca', ne zavarava nas. Mi znamo zašto on ne voli pratioce. A i vi znate zašto.

Djevojka koja kaže: 'Pratiteljice su zastarjele – mi djevojke se znamo brinuti o sebi' – možda govori istinu. Mi bismo voljeli da je tako.

Ako je ono što ona stvarno misli: 'Pratiteljice su gnjavaža – skočile bismo u kipuću vodu da jedna od njih vidi što radimo,' neće nam dugo trebati da shvatimo što se događa. Ona će samo zavaravati sebe.

Ali rezultat je taj da će mnogi pristojni mladići i čiste djevojke koje vjerojatno ne trebaju pratioce da ih nadgledaju trpjeti zbog protuha koje koriste otsutstvo pratioca da prođu nekažnjeno zbog zločina.

Čitava masa mladih mora trpjeti glas lažljivaca i kršitelja dogovora koji su iskoristili ukidanje pratioca kao ukidanje zakona jednostavne pristojnosti i ljudske sigurnosti.


Kada vi dolazite na red

„Jednog dana kada ćeš ti, Sue, biti majka i ti, Dick, otac, a vaša djeca krenu u mrak, slijedit ćete ih s patnjom u srcu i vapajima njihovim anđelima čuvarima.

Ako se pratioci opet ne vrate u modu, imat ćete puno brige. Dio toga će biti za izravnanje računa s vašom majkom i ocem, koji brinu o vama iz svoje duboke ljubavi prema vama.“


A ovo je moje mišljenje o pratiocima. Prije nego mi neki skoče za vrat, ja shvaćam da oni više nisu u modi i da nisu za svakoga. Također, nekada okolnosti to ne dopuštaju. Naš najstariji sin je radio u samostanu kada je sreo svoju buduću ženu. Njihovo hodanje se odvijalo daleko od nas. Ponekad nisu mogli naći pratioca i morali su bez njega.

Zadnjih godina vidjela sam da mnogi ljudi govore na facebooku kako to može biti štetno. Sve što ja mogu reći o tome da dobro da njihove komentare nisam pročitala prije negoli sam to isprobala!

Ja mislim da nadgledanje mora biti učinjeno s pravim stavom. Ljubaznost, radost i duh ljubavi puno znači. Ne vidjeti grijeh na svakom koraku... ali, sve skupa, da svi znaju da se to konačno radi za dobrobit para.

I mogu reći da je to uvijek odlično funkcioniralo za našu obitelj (iako je ponekad bilo nezgodno za obje strane).

*Komentar – upravo sada imam jedan par koji hoda – Hannah i Benedict. Voljela bih da imam njihovu sliku, ali to je relativno friško, a Hannah je baš u Lourdesu.

Hodanje je dragocjeno i neizvjesno vrijeme. 

Ima jedna stvar kod nas kod kuće od koje smo imali velike koristi. Znam da svaki dom ima svoju dinamiku. Ali mi smo to započeli kad je naše prvo dijete započelo udvaranje i primijetili smo da je vrlo korisno. Zove se „pratnja“.

Znam da to djeluje zastarjelo, ali nas nije briga. Testirali smo taj pristup i nakon što smo poženili sedmero djece, znamo koje su koristi.

I naša djeca u braku će to potvrditi i cijeniti, pogotovo gledajući u natrag, taj trud da su morali sa sobom povesti mlađeg brata ili sestru. To ih je čuvalo od napasti i pomoglo da se usredotoče na važne stvari ... poput upoznavanja jedan drugoga.

Nemojte nas krivo shvatiti. Oni su imali vremena razgovarati i upoznati se. Ali to je često bilo u našem domu dok su ostali iz obitelji bili zaokupljeni drugim stvarima. Par bi sjedio na ljuljački na terasi ili na kauču i razgovarao. Nismo ih nadgledali svaki trenutak.

Također su koristili telefon, razgovarali i tako se upoznavali.

I da, ponekad može to postati velika gnjavaža. A onda kažem paru da je to gnjavaža i pratnji, stoga je to obostrano i ne žalite se! Ali općenito, pratnja se prihvaća i nitko ne mrmlja! Zapravo, vrlo su zahvalni i znaju da u to svi ulažu trud da se osigura čistoća i ljepota njihovog hodanja.

A kada jednog dana išetaju iz crkve, držeći se za ruke bez malog djeteta koje ih prati, oni su vrlo radostan par!

Nema komentara:

Objavi komentar