nedjelja, 29. rujna 2024.

Veliki Sveti Mihaele, Kneže vojske nebeske, moli za nas!



Danas, 29. rujna, svetkovina je svetog Mihaela, Arkanđela! Koliko nam je potrebna njegova pomoć u 
borbi protiv đavla u današnje vrijeme....u svim velikim stvarima koje muče ovaj svijet, ali i na male svakodnevne načine na koje se on pokušava uvući. Sveti Mihaele, Arkanđele, moli za nas!

Prva činjenica koju saznajemo o ovom velikom Princu je da je u moćnoj borbi koja se odvijala na Nebu, kada su loši anđeli odustali od svoje odanosti Bogu, Mihael je oglasio svoj ratni poklič: “Tko je kao Bog,” i odmah, zajedno s dobrim anđelima, otjerao je sotonu i njegove legije s Neba i bacio ih u dubine pakla.

Zatim, čujemo njegove pohvale od ne manjeg autoriteta nego njegovog brata Anđela, svetog Gabrijela, koji govoreći proroku Danielu, kaže: “Mihael, koji je tvoj princ,” “Mihael, koji je veliki Princ stvoren za djecu vašeg naroda," i opet, "Mihael, koji je jedan od prvih među knezovima."

Sveti Toma o njemu kaže: "Mihael je dah Otkupiteljevog duha koji će se na kraju svijeta boriti protiv Antikrista i uništiti ga, kao što je to učinio s Luciferom na početku."

Sveti Mihovil bio je zaštitnik i branitelj izabranog Božjeg naroda. Došao je s Izraelcima iz Egipta i pratio ih kroz pustinju. On je bio taj koji im je od Boga dao Deset zapovijedi i tijekom tisuća godina koje su protekle prije Kristova dolaska bio je njihov prvak i branitelj.

Iako ga se izričito spominje samo nekoliko puta, ipak zahvaljujući njegovoj službi kao njihovog imenovanog prijatelja i branitelja, znamo da nikada nije napustio Božji narod, već je uzeo važnu ulogu u svemu što ga se ticalo.

Sada je branitelj Katoličke Crkve i svih vjernika, koje brani od stalnih nasrtaja đavla.

Zazivaju ga u bolesti, a posebno u času smrti, kada je njegova "svemoćna" pomoć toliko potrebna, jer tada sotona vrši svoj posljednji i najžešći napad na kršćansku dušu, želeći umijećem i lukavošću, sa strahovima i očajem odvući ju dolje u pakao.

U molitvama koje svećenik i puk izgovaraju nakon Mise, posebna je i lijepa molitva svetom Mihaelu koja ga moli za pomoć Crkvi. Ona glasi ovako:

Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovijedi Bog; ponizno molimo; i Ti, Vojvodo vojske nebeske, sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast duša , božanskom jakošću u pakao strovali. Amen.

Trebala bi nam biti sveta dužnost da se gorljivo pridružimo ovoj važnoj molitvi.

U jutarnjim i večernjim molitvama zazivamo sv. Mihaela kad izgovaramo Confiteor, ali to trebamo činiti s više predanosti i pouzdanja. Mnogi uopće ne razmišljaju o tome što govore.

Sveti Mihael se u mnogim zemljama časti od najranijih vremena.

Car Konstantin, zahvalan za pobjede nad svojim neprijateljima, koje je pripisivao zaštiti svetog Mihaela, sagradio je u blizini Carigrada veličanstvenu crkvu u čast Arkanđela koju je nazvao Mihaelion.

Postala je mjesto hodočašća, a u njoj su po Arkanđelovom zagovoru ozdravili mnogi bolesnici i nemoćnici.

Konstantinovi nasljednici podigli su svetom Mihaelu ne manje od petnaest crkava u samom Carigradu.

U Rimu su također građene crkve i posvećene svetom Mihaelu još 494. godine. Arkanđeo se ukazao biskupu Siponta, na Monte Garganu, u Napuljskom kraljevstvu, gdje mu je posvećena lijepa crkva. Ovo je postalo mjesto velike pobožnosti i privuklo je mnoge hodočasnike.

U Francuskoj se pojavio na Mont St. Michel (hrv. Planina sv.Mihaela), gdje i danas postoji poznato svetište posvećeno Arkanđelu.

U Egiptu su kršćani, svoju rijeku Nil, koja ih je prehranjivala, posvetili svetom Mihaelu. Svakog dvanestog u mjesecu održavali su posebnu proslavu u njegovu čast, a ta se svetkovina s izrazitom svečanošću održavala u mjesecu lipnju, kada rijeka počne rasti.

Kad se Njemačka preobratila, kult poganskog boga Wodena zamijenjen je čašćenjem svetog Mihaela, a kao rezultat toga u planinskim predjelima te zemlje mogu se vidjeti brojne kapelice posvećene Arkanđelu.

U Engleskoj se blagdan sv.Mihaela slavio s velikim veseljem, a omiljeno jelo tog dana bila je pečena guska. Sada je uglavnom poznat kao pravni termin, dan koji obilježava ono što se u zakonu naziva „Michaelmas”.

Sveti Mihael ukazivao se u različita vremena onima koji su trebali i zazivali njegovu pomoć.

Najistaknutiji primjer bio je kada je pomogao svetoj Ivani Orleanskoj u izvanrednoj misiji koju joj je dao Bog da pomogne francuskom kralju da obnovi mir i napredak svom kraljevstvu i protjera svoje neprijatelje s njegovih obala.


SVETI MIHAEL NA SMRTNOM ČASU

Čitamo u „The Book of Similitudes” (eng.) , Svetoga Anzelma da je redovnik ovog samostana, na samrti, bio strašno napadnut od đavla, koji ga je isprva korio zbog grijeha koje je počinio prije krštenja, jer redovnik je primio ovaj sakrament već u poodmaklim godinama. Jadnik nije znao što odgovoriti i bio je jako zabrinut sve dok mu sveti Mihael, koji mu je pritekao u pomoć, nije odgovorio da su mu u tom sakramentu oprošteni svi grijesi koje je počinio prije krštenja. Zli duh je potom istaknuo nekoliko njegovih grijeha počinjenih nakon krštenja. Arkanđeo je odgovorio da su oni bili oprani u općoj ispovijedi koju je obavio prije redovničkih zavjeta i da se umirući čovjek treba pouzdati u božansko milosrđe. Sotona mu je konačno predstavio mnoge uvrede i nemare u njegovom životu učinjene nakon redovničkih zavjeta. Kako dobri redovnik nije rekao ništa u obranu, sveti Mihael je izjavio da su mu svi grijesi oprošteni, jer ih je ispovjedio i zadovoljio za njih dobrim djelima, osobito poslušnošću, i da ako je nešto ostalo, to je iskupljeno njegovom strpljivošću u patnjama bolesničke postelje. Na te riječi đavao je zbunjeno otišao, a dobri redovnik s pouzdanom nadom krotko je predao dušu Bogu. Svi moramo umrijeti i svi moramo biti spremni na žestoke napade đavla u ovom strašnom času. Stoga bi se svaki kršćanin trebao pobrinuti da ima pomoć sv. Mihaela na smrtnom času. To možemo učiniti tako da smo tijekom života posvećeni velikom Arkanđelu.

DJECA KOJU JE SV. MIHAEL VRATIO U ŽIVOT

Kralj Dakije, Mulhoares bio je teško bolestan i patio je još više jer nije imao nasljednika na prijestolju. Sva su mu djeca umrla. Savjetovali su ga da se obrati svetom Mihaelu.

Kralj je poslušao ovaj mudri savjet i neko vrijeme nakon što je njegova žena rodila blizance. Jao, čekala ga je nova kušnja. I ova su djeca umrla!

Pun žive vjere, kralj naredi da se tijela djece odnesu u crkvu i stave pred oltar svetog Mihaela, a on i njegov narod zamoliše velikog Arkanđela da im pritekne u pomoć.

Gle, pojavio se sveti Mihael i progovorio kralju: “Ja sam Mihael, koga ste zazvali ti i tvoj narod, i iznio sam tvoju molbu Bogu koji je voljan vratiti život tvojoj djeci. Gledajte ih žive, a ja i drugi anđeli ćemo ih čuvati. Bog želi i tebe izliječiti, ali moraš zahvaliti Anđelu koji je Princ tvog kraljevstva. Da ga možeš voljeti, sada ću ti ga pokazati.” Tada se pojavi prekrasni Anđeo, odjeven u kraljevske haljine, sa zlatnom krunom na glavi. Blagoslovio je kralja, koji je odmah ozdravio.

KAKO ČASTITI SV. MIHAELA?

1. Čestim ponavljanjem ove kratke molitve: “Slavni sveti Mihaele, Kneže nebeskoga dvora, moli za nas sada i na času naše smrti.”

2. Zazivajući njegovu pomoć u bolesti.

3. Ako nam je teško svladati neku napast ili ispraviti kakvu pogrešku, pomolimo se svetom Mihaelu, koji će nam sigurno pomoći nadvladati najžešću napast — i najokorjeliju.

4. Imajući malu sličicu svetog Mihaela u svom molitveniku, govoreći svaki put kad je vidimo: "Slavni sveti Mihaele, volim te."

Izvor