subota, 26. studenoga 2022.

"Nasljeduj Mariju" - Alexandre Joseph de Rouville (4)


 Poglavlje IV.

O brizi koju trebamo posvetiti uvećanju posvetne milosti i kreposti

Učenik: Ti si primila, o, sveta Djevice, puninu milosti od prvog trenutka svog začeća. No ipak nisi bila zadovoljna uživati u miru tako dragocjen blagoslov, Ti si posvećivala najveću brigu da to uvećavaš cijeli svoj život .

A milost, koja uvijek daje novi napredak duši koja iskreno teži savršenstvu, svakodnevno obogaćuje sve više i više. Ti si bila dobro obrađeno polje, u kojem i najmanje sjeme daje stostruki plod.

Iako si rođena u svetosti, svetost Ti nije bila urođena. Ali Ti si je učinila takvom svojom neprestanom pažnjom i brigom.

Marija je raširila svoje grane kao palma i njene su grane divne i ljupke (Knjiga Sirahova).

Marija: Sine moj, ako želiš uvećati milost koja te čini prijateljem i djetetom Božjim, hramom Duha Svetoga i bratom i subaštinikom Isusa Krista, bježi od svijeta, ljubi molitvu, često primaj sakramente i prakticiraj sve kreposti primjerene tvom životnom staležu.

Najbolji način za povećati trajnu i posvetnu milost je neprestana vjernost u osluškivanju nadahnuća djelatne milosti.

Slušaj glas koji ti govori u nutrini i neka te vode njegova nadahnuća.

Što smo pažljiviji na taj glas to postajemo poučeniji u znanosti svetaca. Proporcionalno tome koliko napredujemo, ona nas uči da još više napredujemo.

Mnogi ljudi, nakon što su neko vrijeme hodali putem prakticiranja kreposti, daju si oduška, zadovoljni s onim što su učinili. Ali milost nikada ne kaže dosta je.

Drugi misle da je dovoljno da se ne prepuštaju pokvarenosti. To nije dovoljno. Onaj koji je dobar, treba se svaki dan truditi postati još bolji.

Koliki će kršćani biti iznenađeni na dan suda, vidjeći sebe natovarenim mnogim dugovima prema pravdi Božjoj, jer nisu dobro iskoristili sredstva koja su imali na raspolaganju da postanu veliki sveci?

U prakticiranju kreposti, ako se ne trudiš napredovati, nazadovat ćeš. Ako ne dobivaš, gubit ćeš.

Kada si postavljamo granice u službi Božjoj, On nam tako odgovara u svom podijeljivanju blagoslova.

Ali što manje s Njim kalkuliraš, to će On biti velikodušniji i darežljiviji s tobom, čak i u ovom životu.

Što se tiče bogatstava ovoga svijeta, koliko god malo posjeduješ, uvijek će ti biti dosta. Ali što se tiče bogatstva milosti, nikada ne možeš imati previše.

Sluga koji zanemaruje unaprijediti dobrobit svog gospodara, bit će kažnjen.

Probudi se, stoga, moj sine, iz svog sna. On može postati letargičan i smrtan. Požuri se nadoknaditi vrijeme koje si izgubio.

Nemoj govoriti da si zadovoljan ako zadobiješ posljednje mjesto u domu nebeskog Oca. Govoriti na takav način znači izložiti se da budeš isključen.

Učenik: O, Ti moćna i revna zagovornice kršćana! O, Marijo, pomozi mi posvetiti svoj život koji mi je dao Svemogući Bog, samo pod uvjetom da ga ljubim i da mu služim. Pomozi mi zaslužiti slavu Neba, koju ću postići jedino uz pomoć milosti i prakticiranje dobrih djela. Ja sam savršeno svjestan da će moja nagrada uvijek biti proporcionalna mojoj revnosti i vjernosti.


Nema komentara:

Objavi komentar