subota, 15. lipnja 2024.

Umijeće odijevanja - što nas časne mogu naučiti
Jednog sunčanog travanjskog dana moje prve godine koledža, čeznula sam odjenuti bijelu haljinu od štikanog pamučnog voala na nastavu. Pokušala sam skupiti hrabrosti, ali na kraju jednostavno nisam uspjela. Što me spriječilo?

Samo vojska nijemih djevojaka s bejzbol kapama i majicama, tajicama, visokim bijelim čarapama i mokasinkama. Mislila sam kako izgledaju smiješno, kao da su sve ronile po kontejnerima i kutijama donirane odjeće, ali ipak, nisam mogla podnijeti da izgledam znatno drugačije od njih. Sama ljupkost moje haljine previše bi me izolirala. Zasigurno, to je znak velikog unakaženja ljudske naravi i rezultat pada koji nam daje utjehu u ružnoći sve dok je ona sveprisutna i nelagodu u ljepoti sve dok je ona pak rijetka; jer ne bi li trebalo biti obrnuto?

Većina žena želi se ljepše odijevati, ali ih odbija mogućnost da se će se isticati u masi. Zaplet se zaoštrava za pobožne katoličke žene. Čitale su svece koji su preporučali krajnju jednostavnost u odijevanju i pitaju se znači li jednostavnost u njihovo vrijeme usklađenost s imperativom "sportskog i opuštenog looka".[1]

Ali što je jednostavnost? I je li postmoderno odijevanje doista jednostavno? Jednostavnost, kako je opisuje Webster, znači biti "nekompliciran", "bez prijevare" i "izravan u izražavanju." [2] Ovo odgovara raspravi Tome Akvinskog o božanskoj jednostavnosti Boga i naglašava odnos jednostavnosti prema poštenju i istini.[3] Odijevati se jednostavno znači odijevati se pošteno, odnosno izraziti istinu svojim vidljivim i vanjskim izgledom.

Pripijene majice kratkih rukava, hlače za jogu i traperice privlače toliko pozornosti na određene dijelove ženskog tijela da odvlače pažnju od njezine vlastite osobnosti (koja se izražava na njezinom licu) i poriču prisutnost njezine besmrtne duše. S druge strane, labave vrećaste verzije spomenutog toliko snažno govore o aljkavosti, utilitarnosti i ropstvu udobnosti da proturječe uređenoj ljepoti ljudskog tijela i vječnoj sudbini duše. Ukratko, bilo da se radi o pripijenoj ili širokoj odjeći, izazovnoj ili udobnoj, većina današnjih načina odijevanja niječe istinu o tome tko su i što su ljudska bića i stoga im nedostaje jednostavnosti.

Da bi žena govorila istinu kroz svoju odjeću, mora se odijevati ženstveno, uredno i graciozno. U tome otkriva istinsku jednostavnost i slijedi redove svetica koje su prošle prije nje. Međutim, dok je većina svetaca uživala u kulturnoj klimi sigurnih običaja koji su promicali ljepotu koja odgovara svakoj klasi i statusu života, moderne žene nalaze se u društvenoj anarhiji koja uvijek promiče samo ružnoću. Žene sada moraju opet otkriti, ponovno sastaviti i iznova stvoriti ono što se u prethodnim generacijama predavalo s majke na kćer kao nešto razumljivo samo po sebi.

Budući da je trenutačno vrlo malo žena voljnih posvetiti se ovom zadatku, one koje to rade neizbježno će se istaknuti. Ne radi se o tome da će njihova odjeća biti neprirodna ili neobična - naprotiv, bit će puno prirodnija i izrazitije ljudska od bilo čega što se danas može vidjeti u mainstreamu. Unatoč tome, svraćat će na sebe pozornost zbog svoje nevjerojatne rijetkosti. Prije pada kršćanstva, nitko se ne bi okretao za vunenom kružnom suknjom ili zastao oduševljeno radi slamnatog šešira. Sada se nositeljici takvih artikala obraćaju stranci puni divljenja. I upravo zbog toga dobronamjerne žene zastanu. Ne žele privlačiti pozornost, biti slavne osobe u parku i trgovini. Moraju li napustiti ljepotu istinske jednostavnosti u ime samozatajnosti?

Pomalo iznenađujuće, odgovor se može pronaći u kratkom razmatranju o časnim sestrama i redovnicama. U novijim vjerskim kućama u kojima prevladava ljubav prema Tradiciji, mogu se naći primjeri par excellence mladih žena koje traže svetost kroz samozatajnost; one su sve samo ne tašte. Pa ipak, u tim istim naredbama nalazi se zapanjujući fenomen: pomna briga i znatno vrijeme uloženi su u dizajn, proizvodnju i održavanje određenog materijalnog predmeta - habita, tog nepogrešivog znaka religioznosti koji zna zaustaviti promet i privući pozornost gdje god je prisutan. Te sestre obično odluče nabavljati vlastite materijale (znam jedan red koji koristi visokokvalitetnu mješavinu vune koja se obično koristi za policijske uniforme!). Zatim šiju svoje habite ručno ili jednostavnim šivaćim strojevima. Ovi samostani uvijek imaju dugačke popise predmeta koje je potrebno izraditi ili popraviti, a prije investiture kada nove novakinje primaju habit, šivaonice vrve od aktivnosti.

Moglo bi se postaviti pitanje ne bi li sestrama bilo jednostavnije i jeftinije kupiti nekakve gotove svjetovne odore. Ili još bolje, zašto se ne bi stopili s društvom i samo nosili hlače i sportske majice kao i svi ostali? Ne bi li to bilo najsamozatajnije od svega? Treba samo pogledati katastrofe koje su zadesile vjerske kuće nakon Drugog vatikanskog koncila da bi se vidjelo da su takvi pogrešno usmjereni eksperimenti već bili isprobani i da su, bez iznimke, neslavno propali.

A propali su iz tri razloga. Prvo, odlučiti se za praktičnost i nešto "jeftino" zapravo ne znači prigrliti siromaštvo, već štedljivost. Drugo, masovno tržište rijetko proizvodi nešto s prekrasnom i bezvremenskom kvalitetom koju bi svaki vjerski habit trebao posjedovati. I konačno, sestre koje su zbog te navike odustale od šivanja izgubile su duboko njegujući aspekt svog života, nešto što im je pomoglo da prigrle svoj zavjet siromaštva, naime, priliku da usmjere tu ultraženstvenu sklonost da jednostavne stvari čine lijepima. Kao što to kaže majka Mary Francis u svom klasiku „A Right to be Merry“:

"Ne bojimo stvari u crno tamo gdje bismo ih mogli obojati u bijelo. Oko domaćeg ognjišta sadimo rascvjetane tamarise jer nema razloga da se pražnjenje smeća ne obavi lijepo i graciozno. Šivamo naše noćne bluze s preciznošću i pažnjom koju bi drugi mogli rezervirati za svilu i saten. Da nam se siromaštvo nameće, sve bi možda bilo dovoljno dobro. Ali mi smo to odabrale, mi smo to prihvatile. I mislimo ga obući u ljepotu."[4]

U srednjem vijeku, habiti časnih sestara nalikovale su odjeći siromašnih udovica ili udanih žena iz nižeg staleža i time su predstavljale priliku da se živi još skrovitije. Ali sada, sama starina njihove odjeće čini da se briljantno ističu u kontrastu s izgledom postmodernizma. Uočavajući ovaj fenomen u svom povijesnom djelu, The Culture of Clothing, Daniel Roche piše:

"I muška i ženska crkvena odjeća čini muzej drevnih običaja; habit Kćeri milosrđa, kongregacije iz sedamnaestog stoljeća, još uvijek je, u dvadesetom stoljeću, bio ženska haljina iz vremena mladog Luja XIV; redovničke haljine vraćaju nas još dalje u prošlost."[5]

I tako, umjesto da se stope s mnoštvom, današnje redovnice i časne sestre ističu se poput bisera koje je plima ostavila za sobom. Ne oklijevaju prigrliti one odjevne predmete - naime, tuniku do poda, dugi veo i kraljevski zborski ogrtač - koji doista pjevaju riječ ljepote; one sve to prihvaćaju kao najsigurniji način da izraze svoj status zaručnice samoga Krista.

Pokušavaju li pridobiti divljenje i pohvale? Daleko od toga. Ali skromni sloj društva u koji su se nekoć uklapale, otpao je od jednostavne ljepote srednjeg vijeka u otvoreni kaos i ružnoću. Dok bi, u svojoj poniznosti, redovnice možda poželjele da ne izazivaju toliko divljenja, one shvaćaju da se ne mogu s društvom spustiti u lažnu jednostavnost. One razumiju da u jednom od onih čudnih paradoksa Božanske Providnosti, sadašnje tužno stanje odijevanja dovodi do toga da se najčednijii, najskromniji i jednostavni ističu poput svjetlucavog dragog kamenja; i one to prihvaćaju kao što prihvaćaju sve dijelove tajanstvene Božje volje koja zbacuje moćne s njihovih prijestolja i uzdiže ponižene (Luka 1:52).

Poput redovnica, katoličke žene u svijetu moraju dati prednost istini i ljepoti nad normalnošću. Moraju tražiti odjeću koja govori o tome tko su, naime, kćeri Krista Kralja, tipovi same Crkve i, udane ili ne, duhovne majke besmrtnih duša.[6] Dok njihov položaj u svijetu zahtijeva da se oblače na način koji ne izgleda potpuno odvojeno od svijeta (samo redovnice imaju tu veliku slobodu), one se, s druge strane, mogu legitimno ukrašavati na načine koji nisu dopušteni ženama rezerviranima samo za Krista. Na primjer, mogu imati veću raznolikost odjeće, izražavati radost kroz svečane boje i ukrase, i naglašavati lijepe linije svojih tijela skromnim, ali laskavim krojem. Lijepo odjevene, dobit će pozornost (bilo divljenje ili prijezir), ali to ih ne mora uznemiravati, samo ako to, poput svojih sestara u Kristu, prihvate kao otajstveni dio božanske providnosti koja djeluje u današnje vrijeme. 

Anna Kalinowska


[1] Važni dijelovi svetaca o odijevanju: Sv. Pavao (1 Timothy 2:9), Sv. Toma Akvinski (Summa Theologica, IIa-IIae, q. 169, a. 1. Čednost kod vanjskod odijevanja),i sv.Franjo Saleški (Filotea,3.dio -  poglavlje 25).

[2] “Simplicity,” Merriam-Webster, 9 September 2022, https://www.merriam-webster.com/dictionary/simplicity

[3] Toma Akvinski, Summa Theologica, trans. Fr. Laurence Shapcote, OP (Green Bay: Aquinas Institute, Inc. 2012 – 2018), Ia, q. 3, a. 1.

[4] Mother Mary Francis P.C.C, A Right to Be Merry. (Providence, Rhode Island: Cluny Media, 2021) 44.

[5] Daniel Roche, The Culture of Clothing, trans. Jean Birrell (Cambridge: Cambridge University Press, 1996) 74.

[6] Alice von Hildebrand, “Spiritual Motherhood,” Plough. May 8, 2022. Originally published May 5, 2015. https://www.plough.com/en/topics/life/parenting/spiritual-motherhood


Nema komentara:

Objavi komentar