srijeda, 30. kolovoza 2017.

Sloboda


Tu riječ „sloboda“ mnogi mladi shvaćaju na potpuno pogrešan način i često je tumače na svoju propast; stoga su dobri, savjesni i revni dušebrižnici u stalnoj strepnji za mladiće novih generacija.

Vi želite slobodu i ne može vas se za to kriviti. Ali nemojte miješati pravu slobodu s nepostojanjem ikakvih ograničenja. Jer to je uglavnom ispunjeno opasnostima i rezultat je često katastrofalan za mlade. Želim te unaprijed upozoriti protiv tih opasnosti i pogubnih rezultata ukazujući ti na to kako trebaš koristiti svoju slobodu, ako želiš biti zaista slobodan.

Kako je trebaš koristiti? Poslušaj jednog mladića koji pozdravlja novostečenu slobodu: „Koja sreća! Sada više neće biti učitelja, neće biti domaćih zadaća, neće biti strogih pravila, neću biti zatvoren, nitko me neće koriti i tražiti mi pogreške. Sada ću se opustiti i raditi što god mi se sviđa – samo da sebi ugodim!“ 

Zaista zanimljiv način za uživati u slobodi! No to sigurno nije uživanje u slobodi kao razumno biće ili kršćanin, budući da otvara vrata strastima koje pomućuju razum i ugrožavaju nečiju vječnost ako ono potpuno prevagne. To sigurno nije uživanje u slobodi što bi činio dobro odgojeni mladić, s dobrim manirima, te tako pogazio dug prema svojoj obitelji. Činiti tako je uživati u slobodi kao divljak koji ne poznaje zakon, kao divlja zvijer koja je lišena razuma.

Moj dragi prijatelju, uživati slobodu na taj način je učiniti sebe nevrijednim slobode, obeščastiti je i poniziti je. Takva sloboda je pobuna protiv Božjeg zakonitog autoriteta, sloboda grješnika, sloboda zla, tijela, strasti, nerazumna dozvola – i još – to je ropstvo sebi, prema riječima Svetog Pisma: „Tko čini grijeh, rob je grijehu.“ (Iv 8,34) Luđak djeluje u skladu s nagonima svoje ćudi, zadovoljava svoje impulse i sklonosti, ali može li ga se stoga nazvati zaista slobodnim? Na isti način se svaka neuredna strast može više ili manje nazvati vrstom ludila, koja ponizuje ljude i uništava njihovu slobodu. Ti su ljudi robovi svojih strasti.

Onog koji ide u vodu prvi puta da bi naučio plivati, vodi i čvrsto drži konopom instruktor plivanja, da bi mogao, ako bi ovaj slučajno počeo tonuti, izvući ga i spasiti bez poteškoća. Ali čim se učenik malo upozna s vodom i stekne iskustvo u plivanju, tako da se zna održati na površini, onda je on ostavljen samom sebi i uklanja se pomoćni konop.

Razmisli malo o odgoju djeteta. Na početku su mu potrebni mnogi konopi za vođenje; pažljivi odgajatelji moraju voditi dijete, ali samo da bi ga naučili hodati samo; moraju mu dati podršku u njegovim koracima, ali samo da bi mu pokazali kako ih usmjeriti; trebaju pokazivati cilj kojem treba stremiti, ali samo da bi dijete potaknuli požuriti prema njemu.

U stvarima koje se tiču morala, mladić koji je primjereno odgojen slobodan je izabrati između dobra i zla; ali ako je on navikao izabrati dobro, on ustraje u tome, čak i kada je daleko od roditelja i učitelja. On zna da ga sloboda ne lišava dužnosti, da mu ona ne daje pravo da radi što god želi, da je sloboda uvijek povezana s tim da moramo imati Boga kao svoj posljednji cilj i da, u slučaju slobodnog čovjeka, duh upravlja tijelom i razum smiruje strasti.

Takva je istinska sloboda – sloboda koju si dužan izabrati; to je sloboda koju je Isus Krist stekao za tebe Svojom Predragocjenom Krvlju; sloboda koju ti je On darovao Svojom istinom: „I istina će vas osloboditi.“ – jednom riječi to je sloboda koju ljubav daje kršćanskom srcu, prema riječima sv. Augustina: „Ljubi i čini što želiš!“ Ali sv. Pavao kaže: „ Ljubav ne čini zla bližnjemu. Ljubav je dakle izvršenje zakona.“ (Rim 8,10) 

Ne znam kakva će biti tvoja budućnost, ali ovo znam i sada, i odnosi se na to kako ćeš koristiti svoju slobodu; zloupotreba slobode vodit će te sramoti, a ispravno korištenje slobode vodit će te vječnoj radosti. Pa ti izaberi! 

Tko traži slobodu, istinsku slobodu,
On je nalazi, moj Bože, u služenju Tebi,
Čelični okovi mogu ga zarobiti
No on se ne pokorava ničijoj moći do Tvoje.

Velečasni Francis Xavier Lasance - knjiga "Vodič za mladiće" - str. 130. – 133.

Nema komentara:

Objavi komentar