nedjelja, 3. rujna 2017.

Pogreške koje muževi trebaju izbjegavati



1. „Ti radi svoj posao, a ja ću svoj“ muž – ovo je muž koji prihvaća princip da je, osim što treba biti vjeran svojoj ženi, jedini doprinos koji on treba dati u održavanju doma i odgoju djece novac koji zarađuje. On sebično i pogrešno zamišlja da je ženin dio pogodbe da sama održava dom urednim i čistim i uglednim; da hrani, odijeva i podučava djecu; da ih ispravlja i kažnjava i govori im što smiju i što ne smiju raditi; ukratko, da sama obavlja sve poslove u domu i odgoju djece. 

Ta pogreška ne djeluje strašno za vrijeme prvih godina braka, dok još nema djece. Već se i tada, međutim, javljaju naznake problema. Nakon prvih dvoje ili troje ili više djece mnogi muževi pokazuju se kao lijeni, neobazrivi, neovisni i sebični. Oni rade sedam ili osam sati na dan u svom uredu, ili negdje drugdje, dok ženin posao nikada ne završava, tako da mora biti u pokretu šesnaest ili sedamnaest sati na dan. Muževi navečer dolaze s posla te se sklone pred televizor ili novine ili zatvore vrata za sobom u svom brlogu i nikada ne dignu ruku da bi pomogli s kućanskim poslovima ili zabavili djecu na neki način. Na isti način se taj uzorak sebičnosti pokazuje i subotom, nedjeljom i praznicima. 

Brak je partnerstvo u kojem i muž i žena trebaju zajedno surađivati na doličnom održavanju doma i, iznad svega, na prikladnom nadgledanju i odgajanju djece. Osim svog posla kojim zarađuje za život, muž je obvezan pružiti ženi razumljivu pomoć u odgoju djece i održavanju doma. Ako to propusti, ako to odbije, onda on čini od svoje žene ropkinju.

2. Muž „škrtac“ – ovo je muž koji misli da treba imati apsolutističku odgovornost prema svim financijama obitelji i da svojoj ženi treba davati džeparac ili milostinju ili budžet koji jedva pokriva potrepštine za kućanstvo i njezine osobne potrebe. Takvi muževi odbijaju povjeriti svojim ženama novac pa čak i da ima nešto pravo reći u raspravi o tome kako obiteljski novac treba koristiti. U mnogim slučajevima isti taj muž je vrlo rasipan u vlastitim troškovima i užicima, dok pažljivo nadgleda koliko žena troši tako da ona nikada ne može kupiti ništa osim nužnih stvari, a zahtjeva strogi račun čak i za takve troškove. Taj nedostatak povjerenja, ta škrtost, umjesto partnerstva stvara vezu gospodara i roba.

3. Muž „koji treba vanjsku rekreaciju, a žena ne treba“ – ovo je muž koji smatra da mora izlaziti noćima i danima na kuglanje, na golf, u klubove, u gostionice, na druženje s momcima, ali rijetko ako ikada da svojoj ženi priliku da se malo opusti od stalnih obveza u kući. Što se tiče izvođenja svoje žene ponekad van, to ne dolazi u obzir. U njegovom umu, „ona treba voljeti biti kod kuće i raditi“. 

To je vrlo nehumano. To je kao da kaže: „Ja sam ljudsko biće i stoga trebam rekreaciju. Moja žena nije ljudsko biće i stoga ona ne treba rekreaciju.“

4. Muž koje je prvenstveno oženjen za svoj posao, a tek onda (ili na kraju) za svoju ženu. - Takav muž je drugačiji od onog koji radi osam sati na dan, a potom se, iz lijenosti, odbija pomaknuti s mjesta kod kuće da bi pomogao svojoj ženi ili učinio išta za ili sa svojom djecom. Ovo je muž s viškom energije, ali 99.9% svoje energije i vremena troši na svoj posao, zarađujući novac, napredujući u karijeri i 0.1% posvećuje svojoj ženi i domu. 

Tu ne želimo kritizirati muža koji ima dodatni posao da bi pomogao financijski obitelji, ili koji se dodatno školuje da bi mogao naći bolji posao. Te se stvari mogu učiniti bez potpunog zanemarivanja žene i djece. Čovjek koji može zaboraviti da ima ženu i djecu zbog svojih poslovnih interesa nije se niti trebao oženiti.

5. "Mamin sin" muž – Brak ne raskida obvezu muža ili žene od poštivanja i ljubavi prema njihovim majkama i očevima. Ali obveze prema supružniku imaju prednost prema obvezama prema roditeljima. 

To Bog jasno govori Adamu, prvom muškarcu i prvoj ženi: "Zato ostavlja muž oca i mater i prianja za ženu svoju, i budu jedno tijelo.“ (Post 2,24) 

"Mamin sin" muž zapravo nikad nije ostavio svoju majku. On njoj dopušta da više odlučuje o njegovim poslovima i planovima nego ženi.  Žena je možda tjednima planirala, s odobrenjem svoga muža, neko putovanje ili odmor sa svojim mužem; ali ako u zadnji tren mama kaže ne, onda muž ne može ići. 

Muž i žena su možda, iz milosti, dali mjesto njegovoj majci u svome domu. Zbog vrlo važnih, ne nebitnih, razloga ovo može stvoriti nemoguću situaciju. Majke su očigledno ljubomorne na sinovljevu ženu. Ona se stalno miješa u upravljanje domom. Ona loše utječe na djecu. Ona izluđuje svoju snahu tako da ona postaje rastresena i ima živčani slom. U toj situaciji dobar muž će učiniti jednu ili obje od dvije stvari. Kao prvo će imati odlučan, nepokolebljiv razgovor sa svojom majkom, u kojem će joj reći da jedino može ostati ako prestane prigovarati njegovoj ženi i djeci i miješati se. A ako se ne promijeni, onda će on urediti da živi negdje drugdje. 

Lošeg muža „maminog sina“ neće biti briga što će se dogoditi njegovoj ženi i djeci. Njegova majka je na prvom mjestu. On je postavlja kao suparnicu svojoj ženi. On ju sluša čak i kada ga ona dijabolički ohrabruje da nema više djece. On dozvoljava svojoj ženi da neizmjerno trpi radije nego da se čvrsto pobrine za tu situaciju.

6. Ljubomorni muž – ovo je muž koji nije siguran u ženinu ljubav, često iz razloga jer zna da je kriv za neke pogreške koje ga čine nevrijednim ženine ljubavi, a koji glupavo misli da može sačuvati njezinu vjernost jedino tako što je sprječava da ima prijatelje. Ljubomorni muž bi htio zaključati svoju ženu iza visokog zida opkoljenog jarkom. On je lišava svakog društvenog života, koliko god može zabraniti ili spriječiti. Sumnjičav je oko svakog nevinog, prijateljskog kontakta koji njegova žena ima. Pokušava je potpuno odvojiti od njezine vlastite obitelji. Ta ljubomorna posesivnost, taj pokušaj da se žena zatvori i izolira od svakog normalnog ljudskog kontakta pobija samu svoju svrhu. On pretvara bilo koje osjećaje ljubavi prema ženi koju je jednom kao muž imao za nju u osjećaje mržnje. On čini ženinu dužnost da bude vjerna svom mužu tisuću puta težom nego što bi ona trebala biti.

7. Muž koji nikada ne pokazuje svoje osjećaje prema ženi - ovo je muž koji nikad vanjskim znakovima, bilo riječju ili djelom, ne pokazuje ljubav koju osjeća za svoju ženu. Ako ga ona pita voli li je još, on će reći ravnodušnim, nehajnim načinom: „Naravno da te volim. Nemoj me više gnjaviti.“ Takva izjava ništa ne govori ženi ili možda znači to da će je to natjerati u suze. 

Svaki muž treba znati da, bez obzira što on rekao, on ne voli zaista svoju ženu ako tu ljubav ne pokazuje i ne izražava na mnogo načina svakodnevno. Bez trunke neiskrenosti, ali uz odbacivanje sebičnosti, on treba često hvaliti njezin izgled i rad, sjetiti se godišnjica s darovima, izraziti suosjećanje zbog njezinih opterećenja, i iznad svega, samo je uvjeravati u svoju ljubav. 

Muž koji odbija pokazivati svoju ljubav za obitelj je obično onaj koji odbija pomoći oko kućanskih poslova. Izvan seksualnog dijela braka, on želi živjeti svoj egocentrični, na sebe usmjereni, neovisan život, kao da nikad nije svečano obećao ući sa svojom ženom u takvo potpuno partnerstvo u zasnivanju doma.

Nema komentara:

Objavi komentar