nedjelja, 26. prosinca 2021.

Božićna čestitka nadbiskupa Viganòa



NATIVITAS DOMINI NOSTRI JESU CHRISTI SECUNDUM CARNEM

Kao i svake godine, u ciklusu godišnjih doba i povijesti, sveta Crkva slavi rođenje po tijelu Gospodina našega Isusa Krista, vječnoga Boga i Sina vječnoga Oca, začeto djelovanjem Duha Svetoga od Djevice Marije. Svečanim riječima liturgije rođenje Otkupitelja nameće se čovječanstvu dijeleći vrijeme na “prije” i “poslije”. Ništa više neće biti kao prije: od tog trenutka Gospodin se utjelovljuje da izvrši djelo spasenja i definitivno otima čovjeka, koji je pao u Adamu, iz ropstva sotoni. Ovo je, draga braćo i sestre, naše “Veliko preslagivanje”, s kojim je božanska Providnost obnovila poredak koji je prekinula drevna Zmija istočnim grijehom naših prvih roditelja; preslagivanje iz kojeg su isključeni otpadnički anđeli i njihov vođa Lucifer, ali koje je svim ljudima dalo milost da mogu imati koristi od žrtve Božje stvorene čovjekom i da ponovno zadobiju vječni život na koji su bili predodređeni od stvaranja Adama.

Kakva divna gesta milosrđa prema stvorenjima buntovnim od početka, od strane njihovog Stvoritelja. Kakvo božansko milosrđe, koje je neposlušnom čovjeku dalo otkupninu za njegovu beskrajnu krivnju prihvaćanjem prinosa svog božanskog Sina na križu. Kakva je božanska poniznost, koja je na čovjekov ponos odgovorila poslušnošću druge Osobe Presvetog Trojstva, utjelovila “propter nos homines et propter nostram salutem” – za nas ljude i za naše spasenje. Ovo je istinski "Novi poredak", koji je Bog htio i predodređen da traje vječno stoljećima, nakon tisuću bitaka rata u kojem vječni Poraženi pokušava spriječiti da slavu božanskog Veličanstva podijelimo među sobom, jadnim smrtnim stvorenjima. Ovo je trijumf Onoga koji nije zadovoljan stvaranjem čovjeka s njegovim vrlinama i darujući mu svoje prijateljstvo, već nakon što ga je čovjek izdao predavši se kao rob Đavlu, odlučio ga je otkupiti – otkupljenje je upravo institucija rimskog prava kojom se rob otkupljuje i ponovno postaje slobodan – po cijenu najdragocjenije Krvi Njegovog jedinorođenog Sina. A to je i trijumf Majke Božje, koja je u otajstvu utjelovljenja rodila Otkupitelja, to sveto Djetešce koje je za nas trpjelo i umrlo. Ona je ta koja je u protoevanđelju obećana kao pobjednica nad Zmijom, u vječnom neprijateljstvu između njezine loze i Neprijatelja.

Radi toga je bio sabran izabrani narod; radi toga je odveden u obećanu zemlju. Radi toga je Duh Sveti nadahnuo proroke ukazujući na vrijeme i mjesto Spasiteljevog rođenja. Radi toga su anđeli pjevali svoju Gloriju u špilji, a mudraci slijedili zvijezdu kako bi obožavali Djetešce umotano u povoje poput sina kralja. Radi toga je Djevica pjevala svoj Magnificat, a mali sveti Ivan Krstitelj skočio u utrobi svete Elizabete. Radi toga je Simeon izrekao Nunc dimittis [“Sada možete otpustiti”] držeći obećanog Mesiju u naručju.

Veni, Emmanuel: captivum solve Israël. Dođi, Emmanuele: oslobodi svoje zarobljenike. Oslobodi ih i danas, kao što si ih oslobodio svojim presvetim rođenjem i svojom mukom i smrću. Oslobodi svoju svetu Crkvu otkrivajući lažne pastire i plaćenike, kao što si otkrio zavist velikih svećenika i njihovu šutnju u vezi s mesijanskim proročanstvima, koja su bila skrivena od prostodušnih. Oslobodi narode od zlih vladara, od pokvarenosti, od ropstva vlasti i novca, od robovanja Knezu ovoga svijeta, od laži lažne slobode, od prijevare lažnog napretka, od pobune protiv Tvoga svetog zakona. Oslobodi svakoga od nas naše bijede, grijeha, oholosti, umišljenosti da se može spasiti bez Tebe. Oslobodi nas od bolesti koja pogađa našu dušu, od pošasti poroka koji okužuju naš život, od iluzije da možemo pobijediti smrt, koja je pravedna nagrada za naše pobune. Jer Ti si jedini, Gospodine, istinski Osloboditelj; samo u Tebi koji si Istina bit ćemo slobodni, vidjet ćemo kako padaju okovi koji nas vežu za svijet, za tijelo i za Đavla.

Veni, o Oriens. Dođi, o izlazeće sunce: odbaci sjene i rastjeraj tamu noći. Veni, Clavis Davidica. Dođi, ključu Davidov, širom otvori našu nebesku domovinu; osiguraj put u raj i zatvori vrata pakla. Veni, Adonai. Dođi, moćni Gospodine, koji si dao zakon odozgo svome narodu na Sinaju, u veličanstvu svoje slave. Veni, Rex gentium. Dođi, Kralju naroda, da zavladaš nad nama, Kneže mira, Anđele Velikog Vijeća. Dođi i spusti se u vrijeme i povijest, strovali ovu paklenu babilonsku kulu koju smo izgradili izazivajući Te u Tvojem Veličanstvu.

Dođi, Gospodine. Jer u ove dvije godine pandemijskog ludila, shvatili smo da se pakao ne sastoji toliko od patnje tijela, nego u očaju spoznaje da si daleko, u svojoj tišini, u dopuštanju da tonemo u gluhi užas Tvoje odsutnosti.

I blagoslovljena Tvoja presveta Majka i naša Majka, koju si ostavio uz nas u ovim strašnim danima kao našu Zagovornicu, jer u viziji ovog pakla na zemlji možemo pronaći duhovni lijek koji nam omogućuje da Te primimo u svoje duše, u naše obitelji, u naše narode, vraćajući Ti onu krunu koju smo od Tebe uzurpirali.

Blagoslovi, o Dijete Kralju, one koji će dopustiti da ih osvoji Tvoja ljubav, za koju se nisi ustručavao utjeloviti i umrijeti za nas. Neka ovu božansku ljubav prime sa zahvalnim čuđenjem oni koji su, mrtvi u Adamu, u Tebi, novom Adamu, ponovno rođeni; oni koji će, pavši s Evom, u Mariji, novoj Evi, ponovno uskrsnuti.

Neka bude tako.

+Nadbiskup Carlo Maria Viganò

Nema komentara:

Objavi komentar