nedjelja, 12. travnja 2015.

MuževnostOna je svojim životom uspjela privući sav prijezir onih koju su ju poznavali, ali i onih koji bi ju samo jednom vidjeli. Bila je lijepa, prkosnog pogleda i u njenim riječima je bio otvoreni podsmjeh upućen svima. I bila je nesretna jer za nekoliko novčića prodavala svoje dostojanstvo licemjerima svaki put sa sve većim gađenjem. Njena jutra i podneva i večeri su prolazila u muci i krivnji i jadu u kojem je lice prekrila grčevito utisnutim dlanovima.
Negdje u gužvi prašnjavih ulica vreve grada, našla se blizu Gospodinu i u susretu pogleda, odmah je spustila svoj pogled jer ju još nitko nije pogledao kao vrijednu ženu. On je u njoj vidio dostojanstvo koje je odavno izgubila.
I od tada ga je tražila više nego oni koji se nazivaju pravednicima. Šuljala se je poput lopova ulicama dok ga nije našla u kući jednog carinika. Nije ništa rekla, samo je prišla i suzama oprala i kosom obrisala noge Njemu koji ju je jednim pogledom oslobodio teških okova i pokazao što znači biti voljena.
Svi prisutni su padali u nesvijest od tog prizora. Bludnica i Bog. Sablazan da ne može biti veća. Posumnjali su u Isusa. Htjeli su istući bludnicu. Srećom, Bog ne drži do mišljenja ljudi i jednom posrnulom i duboko raskajanom srcu vraća najljepše haljine dostojanstva.

Također, Isus je pokazao kako netko svoju muževnost očituje u poniznosti prema ženi. Upravo tako, u poniznosti, jer dopustiti bilo kojoj ženi, a pogotovo jednoj bludnici, da suzama pere noge je poniznost. Mnogi od onih koji se zovu pravi muškarci neće prezati svojoj ženi uvredljivim riječima reći da zašuti ako mu se usudi pred drugima išta reći. Nekada lete i pljuske i zalupljena vrata i to samo za izgovorenu riječ a kamoli da priđe i pred svima mu opere noge kao ova žena Isusu. Nije teško zamisliti kako bi ju neki nogom šutnuli u glavu jer ne bi mogli podnijeti takvo poniženje.

Prava muževnost se očituje samo u onom muškarcu koji u ženi zna prepoznati koliko je dragocjena i lijepa, nju stavlja ispred i iznad drugih, nju koja je podložna njemu. Svoj ego i svoj ugled podlaže njoj, koja mu je dana da ju čuva.


Nema komentara:

Objavi komentar