subota, 24. kolovoza 2019.

Sv. Franjo Saleški 10. - Poslove treba obavljati marljivo, bez žurbe i bez skrbi


Brižljivost i marljivost s potrebne u našim poslovima, a uvelike se razlikuju od zabrinutosti, skrbi i žurbe. Anđeli se brinu za naše spasenje i rade marljivo o njemu, ali ih ne tare skrb, zabrinutost ni žurba. Brižljivost i marljivost pripadaju njihovoj ljubavi, a zabrinutost, skrb i žurba posve bi se protivile njihovoj sreći; jer brižljivost i marljivost može pratiti duševna tišina i mir, ali ne može zabrinutosti ni skrbi, a pogotovo ne žurbe. Budi dakle, draga Filotea, brižljiva i marljiva u svim poslovima, što ih moraš vršiti, jer ti ih je Bog dao, pa hoće da ih vršiš marljivo. No ako je moguće, čuvaj se zabrinutosti i skrbi, to jest, ne laćaj ih se nemirno, tjeskobno, žestoko. Ne žuri se s poslom. Svaka žurba uzbunjuje razum i zdrav sud i priječi, te ne možemo dobro učiniti stvar kojom se žurimo.

Gospod naš prekori sv. Martu i reče joj: ''Marto, Marto, skrbiš se i uznemiruješ za mnogošta''. Eto, da je bila naprosto brižljiva, ne bi se bila uznemirila. Ali je bila zabrinuta i u velikoj skrbi, pa se žuri i uznemiruje, a zato je Spasitelj kori. Rijeke, što mirno teku ravnicom, voze velike brodove i bogate terete, a kiše, što tiho rose natapaju polje, pa rodi travom i žitom. No bujice i goleme rijeke naglo navale na zemlju, opustoše sve što zahvate i ne koriste trgovini; a tako i plahoviti i nagli pljusak pohara polja i livade. Nitko ne izvrši nikada dobra posla, što ga radi naglo i žurno. ''Žuri se polagano'' kaže stara poslovica; a Salomon kaže: ''Tko se žuri, može posrnuti i pasti''. Uvijek radimo dosta brzo, kad radimo dobro. Trutovi mnogo jače zuje i brže se žure nego pčele, ali ne prave samo meda nego samo vosak. Ni oni, koji izgorješe od skrbi i pojedoše se od zabrinutosti, ne učiniše nikada ni mnogo ni dobro.

Muhe nam ne dodijavaju svojom žestinom, nego svojom množinom. Ni veliki nas poslovi ne uznemiruju koliko mali, ako ih je vrlo mnogo. Prihvati se dakle mirno poslova, što te snađu, i gledaj da ih radiš po redu jedan za drugim. Jer ako bi ih htjela obaviti odmah ili bez ikakva reda, naprezat ćeš se, izmoriti i oslabiti duh. Redovito kloneš pod teretom, a nećeš učiniti ništa.

A u svim se svojim poslovima osloni posve na providnost Božju pa će ti uspjeti sve namjere.

Rado kao nejaka djeca koja se jednom rukom drže oca, a drugom beru jagode ili kupine uz ogradu. Isto tako tekući i upravljajući jednom rukom zemaljskim dobrima, drži se drugom čvrsto Oca nebeskoga, pa se češće obraćaj k Njemu, da vidiš je li mu ugodno tvoje gospodarstvo ili poslovi. A nadasve se čuvaj, da ne bi pustila Njegove ruke i okrilja, misleći što više nagomilati i sakupiti. Jer ako te On napusti, ne ćeš ni makac dalje da ne poljubiš zemlje. Zato, draga Filotea, kod običnih poslova i zanimanja, gdje ne treba mnogo velike pažnje, misli više na Boga nego na poslove. A kad ti poslovi budu tako zamašni, te ih posve pozorno moraš  vršiti, svrni kadikad pogled k Bogu, kao što mornari na debelom moru koji žele na kopno više gledaju na nebo nego na more. Onda će Bog raditi s tobom, u tebi i za te, a tvoj rad će pratiti utjeha.


Nema komentara:

Objavi komentar