nedjelja, 5. ožujka 2017.

Je li majčina ili očeva dužnost podučavati djecu katekizam?Ovo pitanje postavljeno je na takav način da pretpostavlja lažnu dihotomiju, budući da su oba roditelja za to odgovorna. Pa opet oni nisu podjednako odgovorni i na isti način. 

Budući da je otac glava obitelji, on ima dužnost planiranja te je predostrožnost njegova povlastica i dužnost. Njegova je odgovornost brinuti se za budućnost i isplanirati vjersku formaciju svoje djece, kao što je i njegova dužnost voditi obitelj u molitvi i drugim vjerskim aktivnostima. On nema pravo izabrati da ne bude uključen u sve to iz razloga jer ga nema dovoljno kod kuće budući da ima dužnost djelovati prema svojoj obitelji kao Krist, koji je nevidljiva glava otajstvenog tijela, katoličke Crkve. Njegova očinska razboritost traži da on odluči kako i kada će se vjersko obrazovanje njegove djece odvijati, čak i ako on to ne može sam činiti. 

Prije pola stoljeća Ed Willock rekao je sljedeće:

Malo je otaca koji shvaćaju svoje dostojanstvo kao očeva, i malo ih vidi koju jedinstvenu ulogu Crkva zahtjeva da igraju u djelu te značajne promjene (tj. formaciji dječjeg karaktera). Otac treba shvatiti da je američki običaj u zadnjih četvrt stoljeća, koji mu dodjeljuje ulogu vječnog adolescenta, ponižavanje njegovog poziva. On je most između Crkve i države. On je most između države i obitelji. On je most između obitelji i Crkve (Očinstvo i obitelj, Angelus Press, str. 81)

Međutim, majka je ta koja je odgovorna za svakodnevnu provedbu planova svoga muža. Ona je ta koja će djecu podučavati o svetim imenima Isusa i Marije na svojim koljenima i koja će od srca s njima više puta prolaziti pitanja iz katekizma. 

Ipak, kako djeca rastu očeva uloga u stvarnom podučavanju vjere treba se povećavati, koliko god je moguće. On je taj koji treba voditi obiteljske rasprave braneći glavne istine naše vjere i koji treba instruirati svoju djecu kako da u svijetu brane svoju vjeru, a i Crkvu. Radeći tako, njegov autoritet i vodstvo učinit će to učenje i izražavanje vjere mudrom stvarnošću u životima njegove djece, umjesto da to bude samo neki površinski furnir. 

Izvor

Nema komentara:

Objavi komentar