ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Ustrajnost i postojanost - Lisbeth Burger


Draga majko,
Žrtvice se moraju prinositi radosno i rado. To moraš reći velikoj i maloj djeci, ako je potrebno. Svojim primjerom trebaš prednjačiti i sama tako činiti. "Vesele darivatelje voli dragi Bog", veli Sveto Pismo. Dati se mrzovoljno i zlovoljno od drugih vući, nema nikakve koristi. Djelo učinjeno prisilno, ne donosi blagoslova. Dijete neće zaostati, ako mu prednjačiš. Ali zato treba prednjačiti dobrim primjerom, a ne samo opominjati. Kod tih se vježba brzo umore mala i velika djeca. S mnogo revnosti počnemo i brzo zatajimo. Onda mora u prvom redu majka naći u svemu pravu mjeru. Ne započinji s mnogo stvari. Tu i tamo pomozi djeci s nekoliko riječi, koje će ih razveseliti i ohrabriti. Svijeća, koje gori kod molitve, pa molitva u četvrtak i petak poduprijet će tvoja nastojanja. Umor ili bilo kakav propust nikada nemoj liječiti srdžbom i prijekorima. To još više umara. Ako je dijete počelo korizmene žrtvice s dobrom voljom, pomozi mu tu i tamo bodreći ga: "Nastoj samo dalje, kad si već dosada toliko postigao. Samo junački naprijed!"

Ovo je dobra vježba za samosvladavanje i izdržljivost, pa je možeš nastaviti i dalje kroz godinu. U ponedjeljak daj na primjer djeci komad čokolade ili koji slatkiš, pa ih potakni, da to ne pojedu odjednom, već neka spreme do sljedeće nedjelje. Tokom sedmice zanimaj se, kako se tko svladao. "Htjela bih vidjeti, tko će izdržati!" U nedjelju pitaj, kako je tko izvršio tvoj savjet. Dogodit će se,da je možda jedno dijete izdržalo do srijede, drugo do petka, a treće je možda samo komadić spasilo. Nemoj ih zato koriti i reći: "Naravno, da niste mogli izdržati. S vama se ne isplati ništa započeti." Moraš njihovu dobru volju pohvaliti, jer su htjeli izdržati. Ti ćeš slabu snagu zaštititi lijepim riječima bodrenja: "Gledaj Perice,... ti si ipak izdržao dva, tri dana. Pokušat ćemo još jednom. Drugi puta ćeš sigurno izdržati jedan dan dulje. U životu moramo vježbati, ako hoćemo da nam bude bolje i lakše. Znaš li, što su radili oni koji su htjeli pobijediti na Olimpijadi? Svaki su dan vježbali i vježbali. Tako ćemo i mi činiti, da pobijedimo u borbi za nebo. Opet ćemo se dalje vježbati. I jednom ćemo uspjeti..."

U sveto korizmeno vrijeme nađi uvijek četvrt sata za pripovijedanje, savjetovanje i moljenje. Ova je duševna hrana potrebna tebi i tvome djetetu, kao tijelu hrana i odijelo. Zapravo je ova duševna hrana mnogo korisnija od tjelesne, jer o njoj ovisi vječni život, koji je mnogo važniji i vredniji od zemaljskih dobara.

Vjerski je odgoj važna zadaća roditeljske kuće. Sama crkva ne može dijete odgojiti propovijedima i poukom, jer naputak i pouka tek su temelji vjerskog odgoja. Tome se moraju pridružiti živi primjer i uputa. Da ova tako važna zadaća bude pravo i dobro ispunjena ovisi najvećim dijelom o tebi. Zato u tvojoj obitelji moraš oživjeti vjerski život, pa makar to nije bio dosada običaj. Samo odvažno počni!

Lisbeth Burger 1944. - "Majko uči me moliti" str. 97. - 99.

Nema komentara:

Objavi komentar