ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Dužnosti roditelja prema svojoj djeci„Tko zavede jednoga od ovih malenih, koji vjeruju u mene, bolje bi mu bilo, da mu se o vrat objesi mlinski kamen i da potone u dubinu morsku.“ (Mt 18,6)

1. Roditelji su dužni dati svojoj djeci nužnu hranu, odjeću i sklonište.
Ove dužnosti tiču se oba roditelja, bez obzira žive li oni zajedno ili odvojeno. Također moraju svoju djecu čuvati od svake životne opasnosti i štititi ih od moguće smrti. 

2. Roditelji su dužni dati svojoj djeci dobar primjer. 
Roditelji daju dobar primjer strogo obavljajući sve svoje vjerske dužnosti. Na primjer: redovitim odlaskom na svetu Misu, nemrsom i postom na određene dane, pažljivo izbjegavajući nepristojan govor, psovke, laganje, kritiziranje, nečednost i pijanstvo. 
Roditelji moraju zapamtiti da su djeca odlični imitatori i moraju biti jako pažljivi oko svega što rade i čine u prisutnosti svoje djece. 

3. Roditelji su dužni pružiti svojoj djeci pravi katolički dom. 
Katolički dom je onaj u kojem su Bog i vjera najvažniji.
U domu moraju postojati raspela, slike Isusa, Blažene Djevice Marije i svetaca. Nečedne slike i kalendari, nepristojni i žuti časopisi, knjige, stripovi, televizijski programi i filmovi nemaju mjesta u kršćanskom domu. U njemu treba biti dobrih knjiga, katoličkih novina i časopisa. 

4. Roditelji su dužni što prije nakon rođenja krstiti svoju djecu.
Težak je grijeh odgađati krštenje beba, a ako postoji bilo kakva opasnost za život novorođenčeta, svećenik se treba odmah pozvati.
U opasnosti od smrti a kada nema dosupnog svećenika, krstiti može i treba bilo tko (bolje netko osim roditelja). Onaj koji krsti ne treba biti katolik; može biti bilo koje vjere ili nijedne vjere. Procedura je ovakva: Polijevaj vodu po djetetovoj glavi (koži, ne samo po kosi) izgovarajući u isto vrijeme: „Ja te krstim u ima Oca i Sina i Duha Svetoga.“ 

5. Roditelji su dužni voditi računa da djeca idu na ispovijed, primaju svetu Pričest i prime sakramenat Potvrde.
Djecu treba naučiti da redovito i često idu na ispovijed i svetu Pričest – svaki tjedan, ako je moguće, posebno za vrijeme praznika. 

6. Roditelji su dužni naučiti svoju djecu moliti.
Svakodnevne molitve obitelj treba moliti zajedno. 
Kao što kaže poslovica: „Obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno.“ Svakodnevna obiteljska krunica jako je važna da biste osigurali da djeca odrastu u dobre katolike. 


7. Roditelji su dužni pobrinuti se da djeca idu na Misu svake nedjelje i na obvezne blagdane. 
Roditelji ne smiju ostaviti djecu kod kuće i dopustiti da ne idu na Misu osim iz vrlo ozbiljnih razloga. 

8. Roditelji su dužni pripaziti da se njihova djeca na Pepelnicu i Veliki Petak potpuno uzdržavaju od mesa i da se na druge petke u godini uzdržavaju od mesa ili čine jednako vrijednu pokoru. 
Tradicionalno je svaki katolik stariji od sedam godina bio obvezan držati nemrs. 
Prema novim pravilima, svaki katolik stariji od 14 godina je obvezan uzdržavati se od mesa. 

9. Roditelji su dužni slati djecu u prave katoličke škole. 
To se odnosi i na srednju školu i fakultet, kao i osnovnu školu. Roditeljima je zabranjeno crkvenim zakonom slati svoju djecu u drugačiju vrstu škole. 
Danas je vrlo često jedina istinski katolička škola koja nam je dostupna ona kod kuće. Iskustvo pokazuje da katoličko školovanje kod kuće daje odlične rezultate i duhovno i akademski i da donosi veliki blagoslov obitelji. 

10. Roditelji su dužni inzistirati da se njihova djeca ožene u Katoličkoj Crkvi. 
Katolik se može oženiti jedino u prisutstvu katoličkog svećenika i dva svjedoka.
Kada sin ili kćer počnu ozbiljno razmišljati o ženidbi, roditelji ga/ju trebaju poslati svećeniku da primi potrebnu poduku o braku. Trebali bi ohrabrivati hodanje samo s katolicima ili barem s onim nekatolicima koji su spremni proći čitavu poduku o katoličkoj vjeri. Roditelji čine smrtni grijeh ako sile ili nepropisno nagovaraju nekog od svoje djece da se ženi. 

11. Roditelji su dužni prenijeti svojoj djeci kršćanski stav o braku i imanju djece. 
Roditelji trebaju izbjegavati žaliti se na teškoće bračnog života i šaliti se na račun svetih bračnih dužnosti. 
Rođenje novog djeteta treba biti radosna prilika za čitavu obitelj tako da i druga djeca nauče da je imati djecu najveći blagoslov bračnog života. 

12. Roditelji su dužni pripremiti svoju djecu za brak. 
Djeca trebaju biti poučena o ozbiljnim dužnostima i odgovornostima braka, i rječju i primjerom. 
Ona također trebaju biti podučena i o praktičnoj strani domaćinstva poput čišćenja, kuhanja, šivanja, brige o djeci, točnosti i urednosti. 

13. Roditelji su dužni podučiti svoju djecu o činjenicama spolnog života. 
Te informacije treba dati pažljivo i s naglaskom na ljepotu i svetost bračnih odnosa. 
Odgovori na pitanja o činjenicama spolnog života trebaju biti točni, ali uvijek primjereni za dob i mentalni razvoj djeteta. Roditelji trebaju ohrabrivati povjerenje svoje djece tako da ona njima dođu tražeći informacije.

14. Roditelji su dužni štititi svoju djecu od grijeha, posebno grijeha nečistiće. 
Pored zaštite svoje djece od lošeg društva, itd., roditelji imaju ozbiljnu dužnost činiti što god je potrebno da bi zaštitili svoju djecu od razrednog „spolnog odgoja“ i u javnim i u katoličkim školama. 
Formalni „spolni odgoj“ je uvijek prostački nečedan i velika napast za grijeh, čak i bez nekatoličkog „gledišta“ iz kojeg se obično daje. 

15. Roditelji su dužni ispravljati grijehe i slabosti svoje djece. 
Ozbiljan je grijeh zanemariti ovu dužnost. 

16. Roditelji su dužni podučiti svoju djecu o krepostima iskrenosti, poslušnosti, poštenja, čistoće i čednosti u odijevanju. 
Ove poduke trebaju dobiti rano i treba ih neprestano ponavljati. 

17. Roditelji su dužni naučiti djecu da poštuju prava i imovinu drugih. 
Mnogi roditelji ozbiljno griješe lošim primjerom u ovom području. 

18. Roditelji su dužni naučiti svoju djecu da imaju poštovanje prema zakonitom autoritetu. 
Djecu rano treba naučiti da poštuju sve zakonite autoritete, posebno autoritet Crkve, države i škole.

19. Roditelji su dužni pružiti svojoj djecu cjelovitu rekreaciju i čuvati ih od lošeg društva.
Kršćanski dom treba biti središte djetetovog društvenog života, mjesto gdje se osjeća slobodno dovesti svoje prijatelje. 
Roditelji trebaju biti vrlo pažljivi ako dopuštaju svojoj djeci da idu u kino; oni također trebaju pregledavati stripove koje čitaju i upravljati njihovim korištenjem medija. Djeca upijaju mnoge nekršćanske ideje o životu, braku, zločinu, opojnim pićima, itd. iz tih izvora zabave.[Možemo zamisliti što bi p. Cogan rekao o modernom radiju, kinu i televiziji.]

20. Roditelji su dužni ohrabrivati djetetovu želju da postane svećenik, časni brat ili sestra. 
Imati svećenika, časnog brata ili sestru u obitelji je jedan od najvećih blagoslova koje Bog može dati majci ili ocu. Umjesto da odvraćaju dijete od takve želje, roditelji ga trebaju ohrabrivati. 

Nema komentara:

Objavi komentar