ponedjeljak, 12. kolovoza 2019.

Videozapis - Glavne istine vjere - Uvod

Kateheza za katoličke srednje škole i fakultete - O. John Laux, M.A. 'Chief truths of the faith'




UVOD

Svrha našega života

Sv. Augustin – ''Stvorio si nas za sebe, Gospodine, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi''

1. Želja za srećom - Svi ljudi imaju barem jednu zajedničku težnju - svi žele biti savršeno sretni. Ta želja je tako duboko ukorijenjena u našim srcima da nikada ne može biti uništena. Ona je dio same naše naravi, i stoga ju je morao Bog, sam autor naše naravi, tamo posaditi. Pa ako je posve mudri Bog nas stvorio s tako žarkom čežnjom za savršenom srećom, onda On također i želi da je mi postignemo.

2. Zemaljska dobra i sreća - Mnogi traže sreću u posjedovanju zemaljskih dobara, poput bogatstva, časti, užitaka. Ali te nas stvari ne mogu učiniti savršeno sretnima. Sve su one isprazne i kvarljive, nesigurne, često upravo zagorčavaju naš život i bez razlike nas napuštaju na času smrti. Solomon, jedan od najbogatijih kraljeva , morao je priznati.

„Nagomilah srebro i zlato i blago kraljeva i pokrajina, nabavih pjevače i pjevačice i svakoga raskošja ljudskog, sve škrinju na škrinju.I postadoh tako velik, veći no bilo tko prije mene u Jeruzalemu; a nije me ni mudrost moja ostavila. I što god su mi oči poželjele, nisam im uskratio, niti branih srcu svojemu kakva veselja, već se srce moje veselilo svakom trudu mojem, i takva bî nagrada svakom mojem naporu. A onda razmotrih sva svoja djela, sve napore što uložih da do njih dođem – i gle, sve je to opet ispraznost i pusta tlapnja! I ništa nema valjano pod suncem.“ (Propovjednik 2, 8-11)

3. ''Samo je Bog dovoljan.''- Samo dobro koje je savršeno na svaki način, koje se nikad ne mijenja i koje nikad ne završava, može zadovoljiti našu želju za savršenom srećom. Postoji samo jedno takvo Vrhovno Dobro - Bog. Stoga ne možemo drugdje naći savršenu sreću osim u posjedovanju Boga. A blaženi Thomas a Kempis kaže u svojoj knjizi ''Nasljeduj Krista'' zlatnim riječima: ''Ispraznost taštine, sve je beskorisno, osim ljubavi prema Bogu i služenju Njemu.''
4. Kako možemo posjedovati Boga? - Mi ne možemo posjedovati Boga na isti način kao što posjedujemo kuću ili imanje ili neku svotu novaca. To su materijalne stvari, a Bog je duh. Mi Ga možemo posjedovati jedino kao što posjedujemo nešto istinito, dobro i lijepo, našim razumom i voljom, znanjem i ljubavlju. Naša vječna sreća sastojat će se od kontempliranja i ljubljenja Boga, Vrhovne Istine, Ljepote i Dobrote. Stoga, naša sreća u ovome životu, a i jedini način kako možemo postići vječnu sreću u sljedećem, sastoji se u poznavanju i ljubljenju Boga svim snagama svojeg razuma i svoje volje.
''A ovo je život vječni: spoznati tebe, jedinoga pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.'' (Ivan 17, 3)
A prva i najveća zapovijed je ova: ''On mu odgovori: ''Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim , svom dušom svojom i svom pameti svojom.'' (Matej 22, 37)
6. Milost i svrha našeg života – Sami, svojim snagama, nikada ne bismo mogli na pravi način upoznati Boga, istinski ga ljubiti i vjerno držati njegove zapovijedi. Za sve to trebamo posebnu pomoć od Boga. Naš Gospodin je rekao:
''Bez mene ne možete ništa učiniti.'' (Ivan 15, 5)
Tu posebnu pomoć zovemo MILOST jer je ona usluga, slobodan dar Božji. Po njoj On rasvjetljuje naše umove i jača našu volju da bismo Ga upoznali i da bismo Ga ljubili. Po njoj On čini najveće čudo svoje ljubavi: čini nas svetima i ugodnima Njegovom pogledu, usvaja nas za svoju djecu i daje nam pravo da nasljedujemo kraljevstvo Nebesko. Te divne darove možemo zadobiti po moći sredstava milosti, od kojih su najvažniji molitva i sakramenti.
5. Ljubav i služba – Ako poznajemo i ljubimo boga, onda ćemo Mu i služiti. Ljubav i služba idu ruku pod ruku. Mi služimo nekoj osobi ako vršimo njegovu volju. Bog nam je otkrio svoju volju u zapovijedima koje nam je dao. Stoga, mi služimo Bogu ako držimo njegovu zapovijedi. Naš Gospodin je rekao mladom bogatašu:


''Ako hoćeš ući u život , vrši zapovijedi.'' (Matej 19, 17)

A voljeni učenik kaže:

''Jer je ljubav Božja u ovome: da vršimo njegove zapovijedi.'' (1. Ivanova 5, 3)

Svrha našeg života je, stoga, upoznati i ljubiti Boga i služiti mu ovdje na Zemlji da bi naša želja za savršenom srećom jednom mogla biti zadovoljena posjedovanjem Boga na Nebu. Budući da se naša cijela religija, tj. naša dužnost kao stvorenja, sastoji od upoznavanja i ljubljenja Boga te služenja Njemu pomoću božanske milosti, učenje vjeronauka je najvažnije od svih učenja. To učenje se naravno dijeli na tri dijela.

Na:
1. Znanje o Bogu – ISTINE NAŠE VJERE 2. Ljubav prema Bogu i služenje Njemu – DUŽNOSTI PREMA BOGU; SEBI I BLIŽNJEMU
3. Milost i sredstva milosti - SAKRAMENTI, SVETA MISA


Nema komentara:

Objavi komentar