petak, 18. srpnja 2014.

Nasljeduj Mariju



Čednost je krepost. I prva i druga imenica iz ove rečenice se danas rijetko čuju, gotovo da su postali arhaizmi. Kada trebati objasniti što znači čednost, kojim ćete riječima opisati? Što znači kada je netko čedan?[1]
 
Reći nekome da je čedan danas je češće podrugljiva konotacija a rjeđe u smislu pohvale.
Čednost se često poistovjećuje s krepošću čistoće koja je znak čovjekovog integriteta, njegove cjelovitost i rasta u ljubavi. Čovjek koji ima krepost čistoće zna razlikovati grijeh i čuvat će se od svega što bih ga mogla i na najmanji način raniti. S druge strane onaj koji ne posjeduje čistoću srca, misli, riječi, on je razdijeljen u sebi. Kroz kreposti čovjek postaje cjelovit, kroz grijeh postaje razdijeljen, razbijena posuda. Svakako ovdje treba naglasiti kako naziv đavao dolazi od riječi diabolos ili razdijeljen.

Dakle, čednost je duhovna karakteristika koja se manifestira na tijelu, odnosno kroz odnos čovjeka prema svome tijelu. Odijevanje je jedan aspekt čednosti i stoga je način odijevanja vrlo važno jer odjeća čuva čovjekovu nutrinu i čistoću. Ako netko bira nečedno odijevanje izlaže sebe utjecaju grijeha, npr. žene koje misle da nema ništa loše nositi uske kratke suknje ili izazovne majice i sl., umjesto da budu podložni Božjim zakonima, sebe podlažu grijehu. Mnoga proroštva[2] koja je crkva priznala govore o vremenima kada će vladati nečednost što je velika opasnost jer čovjek koji odbacuje kreposti čistoće, odbacuje milost i puninu blagoslova bez koje život blijedi i sve se lomi u buci nemira i neredu koji donosi grijeh.

Ljudi su svjesni kada biraju odjeću koju ne trebali oblačiti pa umiruju savjest kada govore: „To je danas normalno. Svi tako nose.“ Nije normalno reći da je nešto normalno ako nije. Kad je nešto dobro, dobro je u svako vrijeme. Kada nije dobro, nema tog vremena koje će to promijeniti.  Nečednost je u čitave naraštaje unijela strahovit metež i nered i tako otvorila širok put kulturi smrti.

Kako se nakon svega vratiti onoj ljepoti i čistoći?

Gledajte u Presvetu Djevicu Mariju. Ona je predivan primjer kako kroz poslušnost Bogu čovjek postaje svet i krepostan.
Marija iz Nazareta ne traži da sve vidi kako bi se odlučila hoće li vjerovati, Njoj je dovoljno da Bog sve vidi i zato mirno kaže svoj „fiat“. A mi tako često stanemo pred svojim ograničenjima, inzistiramo da nam se sve podastre i da sve razumijemo i mnogi zaključe da Božji zakoni nemaju smisla jer ih sami ne mogu razumjeti. U svojoj oholosti, unutar svojih ograničenja inzistiramo da sve bude svedeno na našu mjeru pa se buntovno odbacuje sve što se samo kroz poniznost može spoznati. Oduvijek je mudrost zaobilazila one koji se oholo uzdižu.

Marija je Puna Milosti i za nas čuva milost koju smo mi izgubili svojim ponosom i taštinom.
Započnite s molitvom krunice i polako će se srce oblikovati u onakvo kakvo je u svojoj biti, onako kako to naš Bog želi za nas.
Prekrasni su zazivi Mariji u Lauretanskim litanijama. Zvijezda jutarnja, Prijestolje mudrosti, Vrata nebeska…Ima nade za svakoga jer Marija je Utočište grešnika.


Odjevena je u sunce, Kraljica neba ali uvijek tako blizu jer je Majka koja je uvijek uz svoju djecu. Što smo bliže Mariji, bliže smo Bogu jer i danas, kao onda u Kani, ona nas zagovora  pred Gospodinom: Vina nemaju. Vjere nemaju. Čistoće nemaju. Radosti nemaju... I po Njenoj molitvi, Gospodin Isus vodu pretvara u vino, umnaža vjeru i daje nam čisto i radosno srce.


[1] (KKC toč. 2338. – 2339.) 
[2] Gospa od Dobrog Uspjeha je prilikom ukazanja svetoj redovnici Marijani u Quitu, Ekvadoru, u 17. stoljeću rekla proroštvo za kraj 19. stoljeća i posebno za 20. stoljeće http://www.olrl.org/prophecy/goodsuccess.shtml.  Gospa Fatimska je rekla bl. Jacinti Marto prema članku „Oni koji službe Bogu ne bi trebali slijediti modu“.


Nema komentara:

Objavi komentar