petak, 15. rujna 2017.

‘Kako biti dobra majka’



Vi možete najviše doprinijeti vašoj obitelji kao srce svoga doma – ne kao njegova glava. Od vas vaša djeca trebaju naučiti ljubiti druge i dati im se neograničeno u duhu požrtvovnosti. Nikada nemojte podcjenjivati važnost svoje uloge. Jer o vama ovisi emocionalni rast vaše djece, a takav rast će ih bolje pripremiti da žive radosne i svete živote nego bilo koja količina intelektualne poduke koju će primiti. Vi ste najvažnija osoba koju će dijete ikada poznavati. Vaš odnos s njim nadmašit će, u dubini osjećaja, bilo koji drugi odnos koji će ono ikada imati – pa čak i onaj sa svojim bračnim drugom. 

Kao što sam gore spomenuo, od vas će naučiti što je prava ljubav. Nježnošću koju pokazujete i sigurnošću koju dajete, razvit ćete njegov stav prema drugim ljudskim bićima koji će uvijek ostati s njime. Međutim, njegova ovisnost o vama počinje nestajati uskoro nakon rođenja – i nastavlja slabiti ostatak vašeg života. U prvim godinama njegovog života dijete će skoro posve ovisi o vama – ne samo radi hrane već i da mu pomognete izvršiti najosnovnije radnje. Ali uskoro će naučiti hodati i činiti neke stvari za sebe; kada krene u školu već se može samo odjenuti; kada postane adolescent i počne težiti za slobodom koju odrasli posjeduju, on će pokušati zbaciti svoju ovisnost tako nasilno da ćete se uplašiti da ste izgubili svaki utjecaj na njega. 

Vaš posao je da mu pomognete dostići to stanje potpune i cjelovite neovisnosti na postupni način. A vaš uspjeh kao majke ovisit će uvelike o količini neovisnosti koju mu dopustite dok on korača postupno prema zrelosti. Stoga trebate realistično prosuđivati kada vaše dijete zaista treba pomoć, a kada ne treba. Ako možete naći sretnu sredinu gdje vi činite samo ono što vaše dijete još ne može samo, time ćete izbjeći dominaciju nad njime ili pretjerano popuštanje. 

Dominantna majka donosi sve odluke za svog sina i tretira ga kao da on nema vlastitu pamet; prepopustljiva majka nikada neće uskratiti bilo koju želju svoje kćeri niti zabraniti ijedan užitak koji njezino malo srce traži. Prepopustljiva majka neće sebi kupiti prijeko potrebne cipele da bi kupila lutku svojoj djevojčici; prekinut će svoj posao da bi pomogla sinu pronaći strip koji je zagubio; sama će pojesti bilo kakve ostatke iz hladnjaka dok svojoj djeci daje svježe pripremljenu hranu. 

Nemojte biti autokrat koji uvijek zna najbolje. Vaše dijete možda ima svoj način na koji želi nešto učiniti, što se može činiti beskorisnim ili da zahtjeva previše vremena. Imajte strpljenja i dopustite mu da učini nešto na svoj način jer mu tako dajete priliku da uči putem pogreške i pokušaja. 

Nemojte biti ni mučenica. Naravno, morate činiti žrtve. Ali nemojte ići tako daleko da se vaše dijete osjeća krivim kada se odreknete nečega što vam s punim pravom pripada da bi mu dali ono što njemu ne pripada.

I nemojte misliti da imate savršeno dijete. Neke majke, kada njihovo dijete dobije loše ocijene, idu u školu da bi vidjele, ne koji je problem s djetetom, već koji je problem s učiteljem. Kada takva majka čuje da je njezin sin kažnjen zbog neposluha, ona ide nadležnima u školi i zahtjeva ispriku. Ali njezino ponašanje ruši djetetovo poštovanje prema autoritetima – uključujući i njezin. 

Nećete pogriješiti, dok vaše dijete ne bude proglašeno svecem na trgu sv. Petra, ako si priznate da i vaše dijete ima sve ljudske slabosti i mane koje vidite i u djeci iz susjedstva. 

Nemojte koristiti bolesnički krevet kao svoje prijestolje. „Cmizdriva“ majka glumi bolest da bi zadobila simpatije i prisilila svoju djecu da rade što ona želi. Tko bi odbio posljednju želju umiruće osobe? Na taj način ona često dobije što želi – neko vrijeme. No na kraju to završi najčešće tako da njezina djeca izgube i simpatije i poštovanje prema njoj. 

Nemojte biti  „glamurozna djevojka.“ Majka nije posao za one žene koje misle da su obični kućanski poslovi – kuhanje, pospremanje kreveta, pranje rublja – ispod njezine razine. Naravno da majke trebaju težiti tome da zadrže prijatan izgled, ali one također moraju shvatiti da su najprivlačnije kada ispunjavaju dužnosti svojeg plemenitog poziva. Osramotile bi svoju obitelj kada bi inzistirale na odijevanju i ponašanju poput tinejdžerke; a, kada bi prihvatile ponižavajući stav prema kućanskim poslovima, tada bi učile svoju djecu da majčinstvo i njegove dužnosti nisu vrijedni poštovanja.

Msgr Kelly 

Nema komentara:

Objavi komentar