nedjelja, 19. studenoga 2017.

Čednost i vaše spasenje


Misli nadbiskupa Fulton J. Sheen-a  često su nadahnjujuće. Razmislite malo o slijedećim riječima koje je napisao o ljudskom tijelu. 

"Što milost čini našoj ljudskoj prirodi? Prije svega, od tijela čini hram Božji. To je jedan od razloga za čistoću. Što je hram? Hram je mjesto gdje prebiva Bog. Sjetite se kad je Isus otišao u hram u Jeruzalemu, a Farizeji su tražili od njega znak te im je Naš Presveti Gospodin rekao: 'Razvalite ovaj hram, i za tri ću ga dana opet sagraditi.' On nije govorio o zemaljskom hramu, govorio je o hramu Njegovog Tijela jer je u tom zemaljskom očitovanju Krista boravio Bog. Kroz sudjelovanje u tom božanskom životu, On boravi u nama. Zato je tijelo sveto. Iz tog razloga mu iskazujemo poštovanje. Tijelo nije crv ili nešto bezvrijedno. To je Njegov hram i jednog će dana i ono biti proslavljeno."

Kako nam se bliže ljetni dani, dolazimo u napast za oblačenjem majica bez rukava i kratkih hlača, za nemarnim lješkarenjem i dolaženjem na misu ležerno odijeveni, za puštanjem djece da neobuzdano trče uokolo sa susjedima i prijateljima, čije odijevanje i držanje može imati sumnjiv utjecaj.

Crkva je uvijek naučavala da su roditelji odgovorni za odijevanje svoje djece. Prva dužnost roditelja je pružati dobar primjer, ne samo u Crkvi nego u svim prigodama. Nepristojna i nemarna odjeća za Crkvu i vjerske svečanosti nije prihvatljiva; nepristojno odijevanje nije nikad prihvatljivo.

Postoje li smjernice za pristojno odijevanje? Uredba izdana 1928. za vrijeme Pape Pija XI. nije zastarjela…"odjeća se ne smatra pristojnom ako je rezana dublje od dva prsta širine od grla, ako ne pokriva ruke barem do laktova i jedva doseže duljinom malo ispod koljena. Nadalje, odjeća od prozirnog materijala je neprilična."

Čujete li tinejdžere kako se žale na ovakve upute? Žalimo li se i mi sami? Sjećamo li se na što nas je Fulton Sheen podsjetio vezano uz tijelo? Ono je hram Našeg Gospodina. Primjereno je pokriti sveto mjesto za Njegovo prebivanje, baš kao što i tabernakul mora biti pokriven.

Naša Gospa u Fatimi jasno je rekla: "Bit će uvedena određena moda koja će jako vrijeđati Našeg Gospodina." Ne bismo li se trebali zamisliti nad Njezinim značajnim upozorenjem, danim na jedan nježan način i smatrati ga poukom u ovo naše vrijeme? Što odijevamo kako bi nam pomoglo biti nalik Gospi, našoj Kraljici, Majci Božjoj?

Što bismo trebali poduzeti u vezi s našom odjećom? Ako se dvoumimo u vezi nekog odjevnog predmeta, trebali bismo se zapitati: "Bi li Sveti Josip odjenuo ovu majicu bez rukava za roštilj?, Bih li voljela upoznati Gospu noseći majicu na naramenice?" Ako moje tijelo nije beznačajno nego sveto, onda moram nastojati odjenuti tijelo kao sveto kakvo i jest. Ne samo da ovakva odjeća nije za mene, već je ona neprikladna i za sve druge. Što učiniti s njom? Odreći ćemo je se, ne nevoljko već radosno i s ljubavlju.

Majke i očevi moraju poučiti svoju djeci o zaštiti svetog hrama, kako nas je Pio XI. uputio u svom "Pismu o kršćanskoj čednosti"1930. godine.

"Roditelji, svjesni svoje ozbiljne obveze prema obrazovanju, osobito vjerskom i moralnom, svojih potomaka, moraju se pobrinuti da njihove kćeri budu od najranijeg djetinjstva temeljito poučene kršćanskoj doktrini, a one same bi trebale ustrajno usađivati u svoje duše, riječju i primjerom, ljubav prema vrlinama čednosti i kreposti; i s obzirom da bi njihova obitelj trebala slijediti primjer Svete Obitelji, oni se moraju vladati na takav način da njezini članovi, odgajani unutar njihovog doma, budu razboriti i potaknuti na ljubav i očuvanje čednosti."

Društvena mjerila i ćudorednost u odijevanju srozali su se. Ali pred Bogom, odgovarat ćemo za vlastite postupke. Pružamo li drugima, osobito našoj djeci, dobar (bespogovoran) primjer? Ponašamo li se s uzdržljivošću dostojnom nečega svetog? Izbjegavamo li sramotnu modu koja previše otkriva? Pazimo li na duhovnu dobrobit naše djece, imajući na umu kakav utjecaj njihova odjeća može imati na druge? Činimo li to s ljubavlju za duše povjerene našoj skrbi? Ako smo pažljivi u navedenim stvarima iz ljubavi prema Bogu, tada ćemo pružiti čist i lijep hram u kojem On može stanovati.

Susan Vennari

Nema komentara:

Objavi komentar