ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

Kriteriji za slušanje glazbe i gledanje filmova




Časna sestra Maria Antonia  (Cecy Cony, 1900-1939) otkrila je jedan zanimljiv događaj iz svog djetinjstva u A.D. 1912. Naime u to vrijeme došlo je kino u Jaguarao, blizu njezinog doma u Brazilu.

Djevojčica Cecy vidjela je tjelesnim očima svoga anđela čuvara, koji je išao s njom i u kino i u kazalište. Kad bi bilo nešto neprimjereno za nju, da ona vidi, svaki puta dok se odigravalo nešto loše on bi svojim krilima spriječio Cecy, da to vidi u filmu ili u predstavi. To je detaljno opisano u knjizi „Under Angel Wings“ na stranici 123.

To je jedna od mnogih činjenica, koja dokazuje, da nije svejedno što gledamo i što slušamo u životu. Katekizam nas uči, da smo na svijetu zato, da upoznamo Gospodina Boga – Isusa, da ga ljubimo, da mu služimo u svojem staležu i dođemo k njemu u raj za svu vječnost, za koju nas je stvorio.

Isus je našim tijelima dao pet osjetila, s kojima živimo u ovom svijetu i koja su jako korisna. Ali zbog istočnog grijeha kroz ta osjetila, kao kroz pet prozora može ući i zlo, a đavao se jako trudi, da uđe što više zla, da nas zarobi lancima grijeha.
   
Posebno su važna osjetila vida i sluha, pa zbog toga treba biti jako pažljiv, što gledamo i što slušamo. Roditelji imaju tešku obavezu paziti na to što gledaju i slušaju njihova djeca od malenih nogu, jer se sve utiskuje u njihove duše – dobro i zlo – i onda rodi dobre ili zle plodove.

Kad dijete poraste i dođe k razumu, mora se samo brinuti, da gleda i sluša samo ono što je dobro. Latinska izreka kaže: 'Koji dobro razlikuje, dobro naučava.' Znači važno je razlikovati što je dobro i što je zlo, što me vodi k Isusu i u nebo i što me razdvaja on njega i vodi u pakao – to je od  najveće važnosti.
      
Zbog toga nam Crkva daje Katekizam i dobre knjige, da to naučimo. Treba napomenuti, da se tu uvijek podrazumijeva tradicionalan katolički katekizam i tradicionalne katoličke knjige, a nikako modernističke.

Koji su onda kriteriji za slušanje glazbe i gledanje filmova u ovo vrijeme, kad možete slušati i gledati sve, da biste spasili svoje duše i isto tako sve, da dođete u pakao?

Sve što je protiv deset Božjih zapovjedi u glazbi i slici, treba izbjegavati pod svaku cijenu, jer vodi naše duše u propast i pakao. Zato je potrebno dobro se informirati, tko je neki film napravio, kakav mu je sadržaj,... Isto važi i za glazbu. Treba se informirati, tko je izvodi, kakva se pjesma pjeva, kakav je njen sadržaj,... I kad nađemo neki duhovni otrov ili u filmu ili u glazbi, to je potrebno izbjegavati po svaku cijenu, jer je u pitanju vječno spasenje naše duše, a s vječnošću se ne smijemo igrati.
       
Tome do sada napisanom mogli bi dodati kako je neophodna duhovna budnost. A pored nje potrebno je često moliti vazda Djevicu Mariju, da nas pri tome vodi i sačuva pred duhovnim otrovom u glazbi i filmovima, jer smo sami nejaki u borbi protiv đavla, koji upotrebljavaju lošu glazbu i filmove – pored svega ostalog – da nas sablažnjuju i kvare i tako vode u propast.
      
Zbog toga nosimo uvijek blagoslovljeni smeđi i zeleni škapular i medaljicu Bezgrješne, da nas Bezgrješno Srce Djevice Marije očuva zla i vodi po uskom putu istine, križa i kreposti u Nebo svome Sinu.

Kad je sv. Dominik Savio otkrio, da grupa momaka u Don Boscovom oratoriju lista časopis s nečistim slikama, odmah ga je uzeo i razderao na komadiće. Rekao je momcima, da je Bog stvorio naše oči, da bismo ga jednom gledali u raju za svu vječnost, a ne da njima gledamo nečiste slike i kvarimo svoju dušu.

Nešto slično možemo kazati i za uši. Isus nam ih je stvorio, da slušamo ono što je lijepo, istinito i dobro, što nas vodi k njemu i u raj, gdje ćemo slušati vječnu nebesku glazbu i pjevati Trojedinomu Bogu hvalu i čast u vijeke vjekova.

vlč. Vidko Podržaj

Nema komentara:

Objavi komentar