četvrtak, 23. srpnja 2020.

Kardinal Burke: Prisilna cijepljenja krše "integritet građana"



Kardinal Raymond Burke progovorio je čvrsto protiv prisilnog cijepljenja koje bi se moglo uvesti nakon razvitka cjepiva za korona virus. U svom govoru na ovogodišnjem virtualnom Rome Life Forumu, rekao je: 

"Mora biti jasno da se cijepljenje ne može nametnuti, na totalitaristički način, građanima."

Prema američkom kardinalu "postoji stanoviti pokret koji inzistira na tome da se sada sve ljude treba cijepiti protiv korona virusa."

Također je spomenuo da neke grupe sugeriraju "da treba staviti vrstu mikročipa pod kožu svake osobe tako da ju Država može kontrolirati u svakom trenutku vezano uz zdravlje i druge stvari koje si možemo samo zamisliti.

Država koja nameće obvezna cjepiva pa čak i mikročip "krši integritet svojih građana", Burke je istaknuo. "Dok Država može pružiti razumne mjere radi čuvanja zdravlja, ona nije konačni pružatelj ili davatelj zdravlja. A Bog je. Što god Država predlaže mora u tome poštivati Boga i Njegov zakon."

Bivši prefekt Vrhovnog suda apostolske signature nije dalje elaborirao o vezi između Države i Crkve po pitanju zdravlja. Međutim, Katekizam Katoličke Crkve (2288) objašnjava da su život i zdravlje tijela "dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na opće dobro." 

"Premda ćudoređe traži poštivanje tjelesnog života, ne čini od njega apsolutnu vrijednost", katekizam nastavlja. "Ono se, dapače, protivi novopoganskom shvaćanju koje promiče kult tijela kome bi trebalo sve žrtvovati. uzdižući tjelesno savršenstvo i športski uspjeh kao neka božanstva. Zbog vrednosnog razlikovanja što ga stvara između jakih i slabih, takvo shvaćanje može dovesti do izopačenja odnosa među ljudima."

Osim što je pričao protiv prisilnog cijepljenja, Burke je rekao: "Mora biti jasno da nije nikada moralno opravdano razviti cjepiva korištenjem stanica abortiranih fetusa."

"Pomisao na ubrizgavanje takvog cjepiva u nečije tijelo je s pravom odvratna", dodao je, odražavajući izjave USCCB-a i drugih prolife vođa, kao i biskupa Josepha Stricklanda iz Tylera u Texasu.

U pismu od 17. travnja su USCCB i prolife vođe pozvali Trumpovu administraciju da osigura amerikancima cjepiva koja nisu ni na koji način povezana s abortusima.

"Svjesni smo da, među desecima cjepiva koja se trenutno razvijaju, neka proizvode koristeći stare uzorke stanica koje potječu od abortiranih beba", u pismu je istaknuto. "Na sreću, razvijaju se i druga cjepiva u Sanofi Pasteur, Inovio i na Institutu za medicinska istraživanja Ivana Pavla II. koja ne koriste uzorke stanica povezana s neetičkim procedurama i metodama."

Biskup Strickland je objavio svoje vlastito pastoralno pismo 23. travnja u kojem piše:

"Tragično je to da ljudi nisu svjesni ili su odlučili praviti se slijepi u vezi napredaka u medicinskoj znanosti koja dopušta da se proizvode na veliko cjepiva koja koriste tijela abortirane djece", napisao je. Strickland je naglasio da samo stoga "što se zločin abortusa smatra legalnim u našoj naciji to ne znači da je moralno dopustivo koristiti mrtva tijela te djece da bi se liječila globalna pandemija. Jasno je da je ta praksa zla."

"Kao vaš pastir", biskup je napisao," potičem vas da mi se pridružite, SADA, u tome da žarko, ali molitveno, govorite protiv te prakse. Kao što sam vam rekao na početku ovog pisma, ja ću vam pomoći navigirati u ovoj oluji najbolje što mogu.

Moramo inzistirati da zakonodavci donesu zakone koji će ustanoviti ilegalnu i nemoralnu prirodu svakog korištenja ostataka abortiranih beba u istraživanjima", dodao je. "Nadalje, moramo inzistirati da se farmaceutske kompanije drže tih zakona. Vjerujem da to može biti značajan doprinos u stvaranju kulta života koji će eliminirati ljagu ekonomskog dobitka koja prelako utječe na industriju abortusa."

U svom govoru na virtualnom Rome Life Forumu, kardinal Burke se također dotaknuo neuspjeha Crkve kao cjeline da inzistira na svojim pravima da se štuje Boga na primjeren način usred restrikcija koje su nam nametnute za vrijeme ove pandemije.

"Da, istina je da je iskustvo COVID-19 krize značajno označilo naše živote, ali ono ne smije preuzeti smjer naših života", rekao je kardinal Burke.


Nema komentara:

Objavi komentar