ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Ne opet! „Može li se ispuniti nedjeljna obveza na Misi u kapeli Bratstva?“

 



Pitajte svećenika: Ne opet! „Može li se ispuniti nedjeljna obveza na Misi u kapeli Bratstva?“

QUAERITUR:

"Ispunjava li se na Misama FSSPX-a nedjeljna obveza? Pitam to jer sam naišao na članak koji je napisao John Salza u studenome ove godine, gdje se tvrdi da se pohađanjem Misa u Bratstvu ne ispunjava nedjeljna obveza. Članak me zbunio jer sam čuo za pismo msgr. Perla od 27. rujna 2002., ali ne i za ono 15. travnja 2002. niti sam čuo za pisma od Ecclesia Dei iz 2012. ili 2015. koja bacaju sumnju da takve Mise ispunjavaju nedjeljnu obvezu."

Odgovor svećenika:

Stalno dobivam takva pitanja. Neki bi ljudi trebali biti pametniji, ali stalno tu temu žvaču i opet dolaze do krivog zaključka.

Kada sam radio za dikasterij Svete Stolice koji je bio nadležan za to pitanje, papinsko povjerenstvo „Ecclesia Dei“ smatralo je da se može ispuniti obvezu na zapovjedane blagdane na Misi koju služi svećenik FSSPX-a po Rimskom misalu iz 1962. Do 2002. došlo je do nekih novih pojava koje su stvorile neke sumnje i proturječnosti. Međutim, kada postoji sumnja u vezi zakona, a nedostaje apsolutno autoritativni izvor, uvijek treba prevladati blaži način tumačenja zakona. Ljudske slobode treba uzeti široko, a njihove obveze usko.

Kanonsko pravo je uvijek bilo jasno i nije se promijenio:

Kanon 1248, §1: „Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu.“

Nema nikakve sumnja da se dotična Misa služi po katoličkom obredu. Svećenici FSSPX-a su katolički svećenici, a ne neki drugi svećenici. Bez obzira na njihov jedinstven i ponešto trnovit kanonski status, oni su svećenici Katoličke Crkve, a ne neke druge Crkve. Oni čak mogu primiti ovlaštenja od kompetentnih autoriteta. Oni valjano odrješuju od grijeha čak i kada nema smrtne opasnosti. Oni mogu vjenčavati i služiti Misu prigodom vjenčanja.

Prije spomenuto papinsko povjerenstvo je u više prilika pisalo: da, može se ispuniti obvezu u kapelama Bratstva. Ne samo to, nego možete opravdano dati i prilog u milostinju za njihovu službu.

Ti odgovori Povjerenstva tiču se FSSPX-a, ne skupina proizašlih iz FSSPX-a.

Ako postoje proturječna pisma, to samo pokazuje da se situacija razvija i da se oko toga ne treba pretjerano uzrujavati.

Prijeđimo preko toga i opustimo se.

Gledajte neobična situacija glede Bratstva polako se razvija i složena je. Kada su stvari u Crkvi zamršene, po ljubavi smo dužni dati ljudima malo prostora i tumačiti restriktivne zakone onoliko strogo koliko je moguće da se ljudima dā maksimum slobode. 

Siguran sam da Neprijatelj zna da ne može pobijediti ako uspijemo obnoviti život Crkve obnovom tradicionalnih liturgijskih obreda. Stoga će đavao potpirivati svađe, stvarati sukobe i poticati otvrdnuće srdaca.

Štoviše, Rogati i zlodusi su vrhunski odvjetnici. Ako nas mogu držati uskogrudnima, sitničavima i zaglibljenima u detaljima, učinit će nas nesposobnima i nedjelotvornima. 

Nema komentara:

Objavi komentar