srijeda, 15. svibnja 2024.

Savjeti za odabir budućeg supružnika


Uvijek ima izuzetaka. Ali ne bih željela da jedno od moje djece gleda svog budućeg supružnika nadajući se da je on ili ona iznimka.

Otac Kelly daje mladima opće pravilo žele li sretan i uspješan brak.

Oni koji su u braku s ljudima koji imaju ove probleme... Bog može promijeniti sva srca i nikada ne smijemo odustati od molitve, ljubavi i nade!

iz Vodiča za život i ljubav za katoličku mladež, vlč. George Kelly

Osobe koje čine rizičan brak

Postoje neki muškarci i žene koje biste valjano mogli vjenčati u Crkvi, ali oni su tako veliki rizik da biste ih se trebali kloniti. Da se s njima oženite, bilo bi vam izuzetno teško spasiti svoju dušu – a to je vaš najvažniji cilj u životu - ili bi vam oni stvorili pakao na zemlji.

Kao mladom katoliku, savjest će ti reći da trebaš izbjegavati nekatolike jer solidno iskustvo uči da su mješoviti brakovi puni opasnosti za muža i ženu i njihovu djecu. Dovoljno je loše riskirati gubitak vlastite duše u miješanom braku, ali koliko je gore riskirati duše nevine djece koju doneseš na svijet.

Također biste trebali izbjegavati one koji tvrde da su katolici, ali su ili ravnodušni ili otvoreno neprijateljski raspoloženi prema vjeri. Ovu vrstu možete uočiti na kilometar udaljenosti.

Tu je Sveznalica Tvrtko.

Ima samo sedamnaest godina, ali zna sve odgovore – više nego svi veliki mislioci Crkve koji su proveli život proučavajući i definirajući otajstva naše vjere.

Tvrtko ocrnjuje crkveni nauk, misli da je Biblija "zastarjela" i hvali se da ga nijedan moralni zakon neće zaustaviti ako mu stoji na putu zarađivanja novca. U najboljem slučaju, Tvrtko je katolik za dobra vremena. Ne treba vam puno mašte da ga zamislite za dvadeset godina. Propustit će misu u nedjelju jer mu ometa teško zasluženi san - san koji je zaradio zabavljajući se do 3:00 ujutro, noć prije.

U petak će jesti meso pred djecom jer ne voli ribu. U svom poslu, on će se služiti trikovima, lagati i varati – jer "svi to rade" i osim toga, "u poslu sve prolazi."

Tu je i otmjena Klementina

Nema ništa loše u tome da se povremeno dobro zabavite; svatko to treba. Ali Klementina misli da cijeli svijet postoji kako bi se ona neprestano mogla dobro zabavljati. Ima ormar pun haljina — svih najnovijih krojeva — i hvali se da njezini momci potroše pola tjedne plaće kad god je izvedu van.

Ima čvrste planove za brak. Živjet će u najskupljem susjedstvu, uredit će svoj dom najskupljim namještajem koji se novcem može kupiti, imat će slugu koji će obavljati prljave poslove po kući poput pripreme jela i pranja suđa.

Mogli biste pomisliti da Klementinina obitelj ima novca na bacanje. Ali njezin tata je samo marljivi nadničar. Klementina ne dopušta nikome da sumnja da će dobiti ono što želi. I neće biti vezana djecom. Ona će prakticirati kontrolu rađanja bez obzira na moralni zakon.

Tvrtko i Klementina dobro se slažu. Imaju jednu važnu zajedničku stvar. Spremni su odbaciti Božje zakone, sva načela morala i pristojnosti i sve ostalo što stoji na putu njihovim sebičnim užicima.

Ženiš se s takvim "katolicima" na vlastitu odgovornost. Iz sata u sat, njihov će primjer i utjecaj djelovati protiv vašeg spasenja. (napomena urednika N.M. bloga – Tvrtko i Klementina možda ne izgledaju privlačno u ovim opisima, ali recimo da su jako lijepi, zgodni, iz ugledne obitelji, uspješni ili šaramantni, biste li im onda ipak progledali kroz prste radi ovih mana?)

Vaš odabranik također bi trebao biti bez poroka koji brak obično pretvore u pakao za nevinog partnera. Na primjer, čuvajte se muškarca ili žene koji imaju običaj prekomjerno piti. Ta je osobina crvena zastavica, znak da bi osoba mogla s vremenom zapasti u alkoholizam.

Stručnjaci koji su ispitivali razloge raspada braka, suci na brakorazvodnim sudovima i djelatnici socijalne skrbi slažu se da je alkoholizam(danas bi to možda bile neke druge i nove ovisnosti) glavni uzrok bračnih tragedija. To uistinu može uništiti vaš život i živote vaše djece. Neke se mlade žene zaruče s onima koji redovito pretjeraju s pićem, računajući na obećanje onog koji pije da će se "skrasiti" i "popraviti" nakon obreda vjenčanja.

Kad bi se barem  ova obećanja mogla održati, ali tužna lekcija iz iskustva je da ako se teški, kronični pijanac ne popravi prije braka kada bi se zapravo trebao ponašati najbolje, malo je razloga nadati se da će to učiniti kasnije. Zapravo, teški pijanac često ide nizbrdo - do zatvora, sanatorijuma, mentalnih ustanova - a da se ne može zaustaviti.

Kronični kockar još je jedan primjer velikog rizika. Mnogi su brakovi propali jer muž ili žena nisu mogli odoljeti snu o lakom osvajanju bogatstva kladeći se na ishod konjske utrke. Kockanje na male iznose koje si možete priuštiti izgubiti je, naravno, blaga vrsta zabave. Ali kada se novac prijeko potreban za hranu, odjeću i stanarinu daje za okladu na konja ili na kartu, kockanje postaje jedna od najpodmuklijih stvari poznatih čovjeku.

Kao i prekomjerno pijenje, često samo ide na gore. Jednom kada osoba postane ovisna o ovoj navici, može joj biti izuzetno teško, možda čak i nemoguće, prestati.

Još neki primjeri rizika su preambiciozni muškarci ili žene - oni koji su odlučni napredovati u svijetu bez obzira na cijenu. Ideja da morate biti uspješni u ovom svijetu može postati opsesija. Sve ostalo pada na drugo mjesto. Osobine ljubavi, topline, suosjećanja za bližnje i tako dalje dobivaju inferioran položaj ili se u potpunosti eliminiraju. Oženite se ovakvom osobom i možda ćete se obogatiti, ali ćete izgubiti duhovne vrijednosti od daleko veće važnosti.

Budući da Crkva ne priznaje građanske brakove, ponekad se događa da osobe sklopljene pred civilnom vlašću, a zatim rastavljene, budu dostojne valjano vjenčati pred svećenikom. Možda biste se smjeli vjenčati s osobom koja je zakonski razvedena iz građanskog braka. Ali iskustvo nas uči da biste trebali biti vrlo oprezni prije nego što to učinite. Zapamtite, razvedena osoba je već pokušala brak i nije uspjela. Postoji barem jednaka šansa da je ona kriva. Imate pravo sumnjati da bi ona mogala imati karakterne mane koje bi otežale prilagodbu s bilo kojim partnerom.

Također, ideja da se u brak može lako ući i iz njega lako izaći često je duboko ukorijenjena u filozofiji rastavljene osobe. Obred pred svećenikom možda mu ne znači ništa više od onog pred sucem. Budite deset puta oprezniji prema razvedenoj osobi koja je iz prethodnog braka imala djecu.

Na primjer, muškarac koji može olako odbaciti svoje odgovornosti prema svojoj djeci ili njihovoj majci, ne pokazuje previše odanosti — a ta je osobina vrlo potrebna da bi svaki brak bio uspješan. Ako je nelojalan prema jednoj partnerici i odbaci je u stranu kada više ne služi njegovim sebičnim ciljevima, vjerojatno će biti nelojalan i prema vama.

Također se klonite neodgovornih muškaraca ili žena. Kad stupiš u brak, trebaš dragovoljno prihvatiti sve obveze svojeg staleža u životu. Muškarac mora biti spreman biti hranitelj obitelji i vođa svoje djece. Žena mu treba biti pomoćnica, majka i domaćica, što često znači biti i medicinska sestra, kuharica, pralja i šofer.

Vaš odgovor na jedno ključno pitanje će vam reći jesu li vaš momak ili djevojka odgovorna osoba: može li on (ili ona) obavljati razuman posao kao muž i otac (ili žena i majka)?

Nedavno sam naišao na dva slučaja u kojima su se loši brakovi mogli izbjeći da se ovo pitanje unaprijed ozbiljno razmotrilo.

Jedna se djevojka družila s momkom po imenu Ivo oko dvije godine prije nego što su se vjenčali. Ivo je u srednjoj školi naišao na probleme jer nikad nije radio zadaće. Odustao je u prvoj godini i otišao u vojsku. Nakon odrađene vojske, lutao je s posla na posao. Jedno vrijeme bi radio - pa dao otkaz - pet puta u godinu dana, a mjesecima je ostajao bez posla dok je primao osiguranje za nezaposlene. Kada je radio, roditelji su mu dopuštali da sve što zaradi zadrži za svoje troškove. Dakle, Ivo nije pokazivao nikakav znak da je voljan ili sposoban preuzeti odgovornosti oženjenog muškarca. Nakon vjenčanja zapravo mu je smetalo što mora zadržati posao i svoju zaradu koristiti za hranu i stanarinu. A kad se beba rodila, prestravila ga je pomisao da će on biti odgovoran za brigu o njoj. Napustio je ženu i dijete. Sada žive od milostinje, a njega nema nigdje.

Drugi slučaj vezan je za Rozmari, potpuno razmaženu tinejdžericu. Njezin je otac radio prekovremeno kako bi joj platio školarinu na privatnoj akademiji za djevojke, a Rozmari je gledala s visoka djevojke koje su pohađale biskupijsku katoličku školu. Druge djevojke koje su pomagale oko svojih domova ili radile kako bi same priskrbile novac za potrošnju bile su manjevrijedne u njezinim očima. Mislila je da je ona posebna i da zaslužuje da se sve učini za nju. Nakon njezine udaje, suprugu je ubrzo dosadilo neoprano suđe, nepospremljeni kreveti i neočišćena kuća koja ga je dočekala svake večeri. Počeli su se beskrajno svađati oko njezine nespremnosti da učini svoj dio. Sada ponovno živi sa svojom majkom - kaže da neće biti "smetnja" nijednom muškarcu. Istina je da ona nije prikladna da bude supruga.

Dok ulazite u ozbiljnu vezu, pokušajte otkriti mogu li ozbiljne mane odabranika, možda skrivene od vas za sada, ugroziti vašu sreću.

Na primjer, ovisi li o svojim roditeljima toliko da vam ne može pružiti prvu ljubav koju imate pravo očekivati? Hoćeš li uvijek morati biti druga violina radi njegovih ili njezinih roditelja? Postoje li mentalne hirovitosti koje bi mogle uznemiriti svakoga tko im je svakodnevno izložen?

Jedan je čovjek imao crtu ljubomore koja je graničila s ludilom. Ali njegova je zaručnica bila toliko nestrpljiva da se uda da je previdjela ovu karakteristiku. Nakon obreda nije mogla ni izaći iz kuće da bi kupila namirnice, a da ne mora reći mužu kako provodi svoje vrijeme i je li zastala s nekim razgovarati.

(Napomena urednika N.M. bloga – danas su mane kod mladih, ovisnosti i prateće opasnosti daleko veće od ovih opisanih no ovaj tekst samo ukazuje na to da je jako važno hladne glave i uz puno promišljanja i molitve odabrati budućeg supružnika)


IzvorNema komentara:

Objavi komentar