ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Novi totalitarizam pod maskom seksualne slobode - progon Gabriele Kuby

Poznata katolička autorica, sociologinja i braniteljica nerođenog života Gabriele Kuby podnijela je tužbu protiv berlinskog kazališta "Schaubühne" i Falka Richtera, autora i redatelja predstave “Strah”, pod optužbom ubojstva lika koji je predstavljao nju samu.

U svojoj predstavi, Falk Richter namjerio se na pet žena koje potpomažu prirodnu obitelj u Njemačkoj. One se prikazuju punim imenima i velikim fotografijama. Za Richtera, one su „zombiji“ koji su ustali iz svojih grobova, u koje su pokopani 1945. Richter ih želi vratiti pod zemlju, a to je najbolje učiniti tako da ih se „ustrijeli u glavu“. Jedan od tih „zombija“ je Gabriele Kuby. 


Predstava “Strah“ izvodi se od listopada 2015. Čak su i ljevičarske novine dale negativne kritike. Cilj predstave je osloboditi Njemačku od grupa predvodnika konzervativnog mišljenja. Uvod u predstavu prikazuje pet žena kao „zombije koje su se vratile iz prošlosti da obnove vokabular i retoriku koja nas vraća u vrijeme nacionalsocijalizma...“ U predstavi su ti zombiji“ prikazani kao predmeti “mržnje“ i na njihovu smrt se gleda kao na jedino rješenje za ta “prastara“ uvjerenja. Glumci kopaju oči s njihovih fotografija. Među te zombije ubrojeni su i oni “kršćanski fundamentalisti koji šire mržnju, zabrinuti građani i roditelji koji se boje alternativnih modela obitelji i prihvaćanja seksualne različitosti.“

Gđi Kuby se u predstavi zamjera jer navodno “širi mržnju”. Da bi to istaknuo, autor manipulira citatima i stavlja u njezina usta riječi koje nikada nije izgovorila u podršku totalitarne države. U stvarnosti, gđa. Kuby neprestano upozorava na novi totalitarizam. 

Ona nastavlja sa sudskom tužbom protiv Richtera i kazališta Schaubühne pod optužbom za ubojstvo lika koji ju predstavlja, kršenje osobnih prava, manipuliranje citatima i simboličkog nasilja. “Mobiliziranje protiv ‘desnog krila’ u Njemačkoj smatra se politički korektnim. Ako želite nekoga označiti kao nepoželjnog, samo ga trebate nazvati desnim radikalom, ili još i gore, nacistom ili antisemitom – i to djeluje, čak i ako je to čista kleveta kao u mom slučaju“, rekla je gđa. Kuby.

Njezin odvjetnik, Steinhöfel, rekao je u izjavi novinarima: 
“Ne mogu zamisliti da će sudovi doći do zaključka da simboličko unakažavanje političkih neprijatelja i korištenje lažnih i izmanipuliranih citata treba zaštititi kao 'slobodu umjetnosti'.”

Gđa Kuby je objasnila: “Falk Richter svojom predstavom ‘Strah’ upravo pokazaje totalitaristički duh na kojeg uvijek upozoravam. Ja nastavljam s ovom tužbom jer je ugrožena sloboda govora, temeljno demokratsko pravo. Demokracija uspijeva zbog slobodnog otvorenog govora. Taj govor ne smijemo žrtvovati zbog političke korektnosti. Tko god ne pristane na to, bit će označen, zlostavljan i kažnjen javnim huškačkim kampanjama. Mi to ne smijemo dopustiti.”

Gđa. Kuby pozvala je Falk Richtera na javnu raspravu, ali je Richter, koji se žali da "zombiji" bježe od otvorenih rasprava, odbio. 

Vrlo važno djelo Gabriele Kuby “Svjetska seksualna revolucija — uništenje slobode u ime slobode“ kod nas je izdala naklada Benedikta.

Jan Bentz


Nema komentara:

Objavi komentar