ponedjeljak, 3. kolovoza 2020.

Mir i hrabrost - sv. Franjo Saleški


Kada bismo imali ove misli uvijek pred svojim očima, naši bi se životi promijenili. Manje bismo se uzrujavali, hirovitost bi nestala, svaki događaj u danu imao bi smisla. Stoga ih uzmimo k srcu... ove utješne misli prepune ljubavi!

Ne gledajte promjene i prilike ovog života sa strahom; radije ih gledajte s čvrstom nadom, da će vas Bog, čije ste dijete, kako se približavaju izbaviti od njih!

Čuvao vas je dosad, ako se čvrsto držite Njegove drage ruke, On će vas provesti sigurno kroz sve stvari; gdje ne možete hodati, On će vas nositi na svojim rukama.

Ne brinite se za ono što će se dogoditi sutra; isti vječni Otac koji se brine za vas danas brinut će se o vama sutra i svaki dan ili će vas štiti od patnje ili će vam dati neiscrpnu snagu da je podnesete. Budite stoga mirni i odagnajte sve tjeskobne misli i fantazije.

Ohrabrite se i od nedaća koje ne možete riješiti napravite materijal za duhovni napredak.

Često se obraćajte Gospodinu, koji gleda vas, jadno krhko maleno stvorenje kakvo jeste, usred vaših napora i smušenosti. On vam šalje pomoć i blagoslivlja vaše boli. Ta misao bi vam trebala pomoći da podnosite svoje probleme strpljivo i tiho, iz ljubavi prema Njemu koji samo dopušta da vas se kuša za vaše vlastito dobro!

Uzdižite svoje srce neprestano k Bogu, tražite Njegovu pomoć i dopustite da temelj vaše utjehe bude vaša radost da ste Njegovi.

Sve muke i neprilike neće vas moći uznemiriti dok znate da imate takvog prijatelja, takvu potporu, takvo utočište.

Pokušajte vidjeti Boga u svim stvarima bez iznimke i predajte se Njegovoj volji s apsolutnom pokornošću. Činite sve za Boga, sjedinjujući se s Njim pogledom prema gore ili predajući svoj srce Njemu.

Ničega nemojte biti željni, sve činite smireno i spokojno. Budite utješeni.

Kada se dospije do obale, tko će obraćati pažnju na umor i oluju? Plovit ćemo sigurno kroz svaku oluju, dok god su naša srca ispravna, naša namjera žarka, naša hrabrost postojana, naše pouzdanje utemeljeno u Bogu.

Ako ste povremeno zaprepašteni zbog nevremena, nikad se nemojte uplašiti, udahnite i krenite dalje. Nemojte se obeshrabriti zbog navala neprilika i teškoća što nekad proizvedu mnoštvo vaših briga. Ne, zaista, drago dijete, sve su to samo prilike da ojačate strpljivo u milostima ljubavi koje vaš Gospodin stavlja pred vas.

Radi ničega ne gubite unutarnji mir; čak i ako cijeli svijet izgleda uznemiren. Preporučite sve Bogu i ostanite spokojni i počivajte u zagrljaju Njegove očinske providnosti.

Štogod se dogodilo, prebivajte pouzdano u odlučnosti da ćete se jednostavno držati Boga, pouzdajući se u Njegovu vječnu ljubav prema vama. Ako primijetite da te odlutali od tog skloništa, dozovite mirno i jednostavno svoje srce natrag.

Zadržite svetu jednostavnost uma i ne opterečujte se s mnoštvom briga, želja ili čežnji, pod bilo kojom izlikom.

Volio bih da često zazivate Boga kroz dan, govoreći sa sv. Pavlom: "Gospodine, što hoćeš da činim?" 

"Da li bi htio da Ti služim u najnižim službama u Tvojoj kući? Bit ću presretan ako Ti tako mogu služiti."

Kada ti je bilo što teško, upitaj se: "Želiš li da to učinim? Onda ću, iako sam nevrijedan, to učiniti." Oh, kolika ćeš blaga tako zadobiti. Veća nego što možeš zamisliti.

Svakog jutra umiri svoju dušu i pripremi je za miran dan. Kroz dan budi pažljiv da se često sjetiš svoje odluke i vraćaš joj se. Ako te nešto uznemiri, ne uzrujavaj se, nego kad to otkriješ, ponizi se nježno pred Bogom i pokušaj smiri svoj um. Reci si: "Pa krivo sam krenuo, sad moram nastaviti oprezno i pažljivo dalje." Učinite to svaki put, koliko god često pali. Činite neprestano djela krotkosti, čak i u najmanjim stvarima. Prije svega nemojte se obeshrabriti. Budite strpljivi, težite postići miran i blag duh.

Nema komentara:

Objavi komentar