petak, 17. lipnja 2016.

Duhovno oružje: 3 Zdravo Marijo za čistoću

“Istina, mi živimo u tijelu, ali se ne borimo po tijelu. Naše borbeno oružje nije tjelesno. Naprotiv, ono je izvanredno jako za rušenje utvrda u službi Bogu." (2. Kor. 10:3-4)  Sv.Pavao

Svaki se dan suočavamo s različitim napastima na grijeh. Te napasti uzimaju različite oblike. Neki od nas bore se s eksplozivnim temperamentom, drugi sa sebičnošću, treći s pornografijom, a neki s pohlepom i materijalizmom. S Božjom milošću, mi moramo nadvladati te grijehe i pogubiti ih. Sama moć volje ipak nije dovoljna.
U duhovnom boju, mi trebamo duhovno oružje, tako da danas započinjem seriju o nadnaravnim instrumentima koje možemo koristiti u borbi protiv grijeha i za rast u svetosti. Ta su nam oružja predali veliki sveci katoličke vjere; ona su prokušana i njihova efikasnost dokazana na polju duhovne borbe.

3 Zdravo Marije
Budući da je danas blagdan Marije Djevice Kraljice, mislio sam da bi bilo prikladno diskutirati o pobožnosti koja zaziva kraljicu neba za pomoć – o praksi izgovaranja tri Zdravo Marije svakoga jutra i prije spavanja.
Tu jednostavnu no ipak vrlo moćnu pobožnost poticali su mnogi veliki sveci, uključujući sv. Ante Padovanski, sv. Leonard Portumauricijski i sv. Alfonz Liguori.
Bit pobožnosti je moliti našu Gospu za milosti da vodimo svete živote svaki dan. Svaka Zdravo Marijo moli se na čast jedne Osobe Presvetog Trojstva i moli se za određenu milost.
U ukazanju sv. Matildi, Blažena Majka opisuje pobožnost na ovakav način:
U prvoj Zdravo Marijo, vi ćete me moliti za krepost najviše moći koju mi je Bog Otac dao da vas osnažim u svim vašim borbama i da vas branim od moći zlobnog neprijatelja.
U drugoj Zdravo Marijo, vi me preklinjete, po divnoj mudrosti koju sam primila od svoga Sina, da dopustim istini da rasvijetli vaše duše i da iz nje istjera tamu neznanja i zablude.
U trećoj Zdravo Marijo, vi me molite da po gorućoj vatri ljubavi kojom me je Duh Sveti ražario, da vam dam takvu žarku ljubav koja će vam pomoći da nadvladate strah i smrtnu borbu.
Ta pobožnost osobito je moćno oružje u boju protiv grijeha požude. Sv. Alfonz, jedan od velikih zagovornika ove pobožnosti, preporučavao je dodati na kraju sljedeću molitvu: “Po tvojem čistom i Bezgrješnom začeću, o Marijo, učini moje tijelo čistim i moju dušu svetom.“ Možete moliti i na ovaj način: “Majko, čuvaj me danas od smrtnog grijeha.“

Bez obzira koliko bili zaposleni, mi možemo naći vremena za ovu jednostavnu, brzu i moćnu pobožnost. Ona je izvrstan komad duhovnog oklopa i ako je prakticirate vjerno, vi ćete rasti u svetosti i naći ćete snagu u vašim borbama protiv grijeha.
Cleophas

3 komentara:

  1. Jako lijepa pobožnost.
    Također preporučam kratku molitvu za čistoću sv. Josipu:
    "Čuvaru i oče djevicâ, sveti Josipe, čijoj su vjernoj zaštiti bili povjereni najneviniji Isus Krist i Djevica nad djevicama Marija: molim Te i zaklinjem poradi Tvoje ljubavi prema Isusu i Mariji, učini da mogu, očuvan od svake nečistoće, neokaljanih misli, čista srca i tijela, vazda najčistije služiti Isusu i Mariji. Amen."

    OdgovoriIzbriši
  2. Od srca savjetujem zavjetovati molitvu Tri Zdravo Marije svako jutro i večer do kraja života.
    "Nitko nije čist bez posebne Božje milosti". Čistoća je milost, svojim snagama možemo jako malo tj. ništa ali stavimo se u ruke i SRCE BEZGREŠNE MAJKE NAŠE.

    OdgovoriIzbriši