ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Obećanje blagoslova


Kao mladić koji uživa u životu, gledaš budućnost koja se otkriva pred tobom odjevenu u  ružičaste tonove. Ti si žarko želiš za sebe, a tvoji roditelji i duhovni vođe za tebe, iz dubine svoga srca da sreća, veselje i blagostanje stalno okružuju tvoj put. Ali hoće li te želje biti ispunjene, hoće li sunce uspjeha stalno na tebe sjati, hoće li te blagoslov Božji pratiti na svim tvojim putevima? Koja bi to bila radost za tebe, kada bi se na sva ta pitanja moglo potvrdno odgovoriti, i kada bi ti mogli dati obećanje, garanciju u svemu tome!

A znaš li da je moguće za tebe da uživaš u tom zadovoljstvu?! Bog Sam ti je dao, u četvrtoj zapovijedi, određeno obećanje sreće i blagoslova. „Poštuj oca svojega i mater svoju, kao što ti je zapovjedio Gospod, Bog tvoj, da dugo živiš i da ti dobro bude u zemlji, koju će ti dati Gospod, Bog tvoj!“ (Ponovljeni zakon 5,16)

Bog je obećao svojom riječju jasno i odlučno da će On blagosloviti i učiniti uspješnima one koji poštuju svoje roditelje.

A postoje brojni primjeri iz povijesti koji potvrđuju da se Bog vjerno drži svoga obećanja. Sjeti se Šema i Jafeta, poslušnih sinova Noinih, koji su primili Božji blagoslov preko usana svojeg oca. Sjeti se mladog Tobije, koji je bio uzoran sin, utjeha i radost svojih starih roditelja. Kako je obilno bio blagoslovljen! Doživio je 99 godina, živeći u strahu Božjem te je imao čast vidjeti potomke svojih sinova do pete generacije.

A zatim se sjeti Josipa, koji je bio miljenik svog oca jer je bio uzoran sin – dobar i ljubazan, pun poštovanja i poslušan.

Na kako je izvanredan i značajan način Božja providnost njega zasula najobilnijim blagoslovima! Mogao je uživati u svojoj djeci i unucima, živeći do sto i deset godina starosti kada je umro mirnom i spokojnom smrću. Bio je dobar i živio je dugo na zemlji. Njegove kušnje i nedaće su također bile dar od Boga; one su bile prikriveni blagoslov. 

A ako Bog garantira Svoju zaštitu i blagoslov dobrim sinovima ovdje na zemlji, kako ih tek bogata nagrada čeka u vječnosti! Kada nakon dugog i mirnog života, ti dobri sinovi, ta poslušna djeca koja su vjerno držala četvrtu zapovijed legnu na svoju samrtnu postelju, oni mogu, dok se osvrću na svoj dug boravak na ovoj zemlji, otkriti mnoge greške i propuste pa čak i veće grijehe, ali usred tame jedna svjetla zvijezda sjaji da bi ih bodrila i utješila. A to je pomisao da su uvijek poštivali svoje roditelje i da su im uvijek bili uzrok radosti, a nikada žalosti.

A sada stoje pred Vječnim Sucem. On ih gleda milostivo, jer Njegovo svevideće oko raspoznaje u njima nešto nalik Sebi, budući da su oni bili poslušni svojim roditeljima kao što je i On bio za vrijeme svog boravka na zemlji. On ne treba dalje svjedočanstvo, ali poziva njihove roditelje da prisustvuju pobjedničkom primanju, da svjedoče nagradi koju daje njihovoj dobroj djeci pred očima čitavog svijeta.

Zatim govori toj poslušnoj djeci: „Ono što ste učinili svojim roditeljima, učinili ste Meni. Dođite, blagoslovljeni Oca Moga, dajem vam u posjed kraljevstvo koje je pripremljeno za vas od početka svijeta.“ Ali tko može opisati neopisivu slavu i blagoslov tog kraljevstva! Stoga poštujte svoga oca i majku, da bi bili sudionici vječne radosti na nebu.

Sjetite se upozorenja Duha Svetoga: „Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova... Svim srcem poštuj oca svoga i ne zaboravi majčinih bolova.“ (Sirah 3, 12 ; 7, 27)

Velečasni Francis Xavier Lasance - knjiga "Vodič za mladiće" str. 114- 116

Nema komentara:

Objavi komentar