petak, 7. listopada 2022.

Blagdan Gospe od Krunice

 


"Cvati, cvijeće, kao ljiljan i daj miris, zeleni se miljem, pjevaj hvale i blagoslivljaj Gospodina u Njegovim djelima." (Pričesna pjesma, Rimski Misal)

Drage braćo i sestre, "već su pustinjaci prvih stoljeća molili neku vrstu krunice. Oni su molili određeni broj molitve Gospodnje "Oče naš" i pri tome su iz krila odbacivali kamenčiće. A molili su i na zrnca na konac nanizana. Poslije su mnogi pustinjaci, nevješti čitanju, mjesto 150 psalama molili 150 "Zdravo Marija" a umetali su i "Oče naš" te cijelu tu molitvu završavali bi sa hvalom Presv. Trojstvu. Današnjem načinu moljenja krunice početak je u 13. stoljeću. Veli se, da se je sama Presveta Djevica ukazala Sv. Dominiku i da ga je poučila, kako se moli krunica. (...) Tako je Gospa pokazala, kako joj je milo moljenje krunice. Krunica ima svoju posebnu vrijednost već radi načina moljenja. Krunica je molitva, u kojoj se pozdrav anđeoski "Zdravo Marijo" i "Oče naš" spliću kao u vijenac na čast Bl. Djevice i na spomen otajstva našega spasenja. Kako je lijepo, kada djeca beru cvijeće i slažu u vijenac, da njime okite sliku Djevice. Tako je isto lijepo, kada mi vijencem najljepših molitava i razmatranjem otajstava spasenja slavimo nebesku Majku. Zgodno se krunica zove i ružarij, vijenac ruža, kojim kršćanske duše časte Mariju, onu milu, uzvišenu i svetu Ružu Otajstvenu." (Đ. Cezner: Blagoslovljen Bog u svojim svetima, str. 51)

"U latinskom jeziku "rosa" = ruža, "rosarium" = krunica, zapravo vijenac ruža. O tim ružama je i govor u misnom obrascu: "U meni je milost svakoga puta i istine, u meni je svako ufanje života i krijeposti: rodih rod kao ruža zasađena uz potoke voda." (D. Kukalj: Općinstvo svetih, str. 78)  [Prikazna pjesma, Rimski Misal] 

"U crkvi benediktinaca u švicarskom gradu Engelbergu ima na prostranom oltaru lijepa slika Sv. Krunice. U sredini je Majka Božja s krunom na glavi a na lijevoj ruci drži Isusa. Pokraj nje su tri Anđela. Prvi pokazuje na Isusa i nad njim je pisano: "Slava Bogu na visini". Drugi gleda na križ, što ga Isus drži u ruci. Treći Anđeo ima zastavu s natpisom: "Ja sam uskrsnuće". Ona tri Anđela označuju tri djela krunice: radosno, žalosno i slavno. Ova tri djela netko je zgodno prispodobio sa tri vijenca ruža: bijelih, crvenih i zlatnih. Bijele su ruže otajstva radosna: Utjelovljenje Sina Božjega, Njegova rođenja i djetinjstva. Crvene su ruže otajstva žalosne pregorke muke i smrti Isusove. Zlatne su ruže slavna otajstva: Uskrsnuće Isusovo i Uzašašće na Nebo, dolazak Duha Svetoga, Uznesenje Marijino u Nebo i Njezino Krunjenje za Kraljicu Neba i zemlje. Kada ova otajstva pri moljenju krunice pobožno razmatramo, onda krunicu dobro molimo." (Đ. Cezner: Isto, str. 51)

"Krunica je vijenac najljepših molitava. (...) Vjerovanje je molitva, koju su po Božjem nadahnuću sastavili Apostoli, a sadrži u sebi sve glavne istine vjere. Molitva "Slava Ocu" jest jednostavna i ujedno uzvišena hvala Presv. Trojstvu. "Oče naš" je najdivnija molitva, plod mudrosti i dobrote našega Gospodina, koja svojom ljepotom nadvisuje one preksrasne psalme Davidove. Molitva "Zdravo Marijo" ima svoj početak u Nebu. Za nju veli slavni Toma Kempenac: "Kada preblaženu Djevicu pozdravljamo s riječima Anđela "Zdravo Marijo", onda Nebo kliče od veselja, zemlja se snebiva, vrag bježi, Pakao drhće, žalosti nestaje, radost se povraća, srce se od milja topi i sveta ga pobožnost raspaljuje. Doista ja ćutim u srcu takovu utjehu, da je ne mogu riječima izraziti." (Đ. Cezner: Isto, str. 123)

Svatko od nas, vjerujem, ako već ne posjeduje, barem je vidio vrt u kojemu raste svakoliko cvijeće. Otajstva Sv. Krunice jesu ruže koje moljenjem Svete Krunice darujemo Gospi za Njezin vrt - Njezino Prečisto Srce. Moleći tako otajstva Svete Krunice čupamo trnje i korov koji okružuje i kojim se Njezino Prečisto Srce oskvrnjuje. "Za ruže presvete Krunice vraća nam Ona ruže blagoslova, koje je isprosila kod svoga Sina." (D. Kukalj: Općinstvo svetih, str. 78) 

Drage braćo i sestre, "molite u vašim obiteljima svi skupa svaku večer krunicu. Otac i majka, sinovi i kćeri, molite svaki dan tu laku i lijepu molitvu, koja je nadarena tolikim oprostima." [usp. Papa Pijo IX.] (Đ. Cezner: Isto, str. 266)

[Drage braćo i sestre], (...) [uzmimo] krunicu u [ruke], oči [oborimo] i [srca dignimo] prema Nebu" [Sv. Feliks Kantalicijski] (Đ. Cezner: Isto, str. 123) i poklonimo napose danas ali i inače - bukete ruža, našoj nebeskoj Majci. 

"Cvati, cvijeće, kao ljiljan i daj miris, zeleni se miljem, pjevaj hvale i blagoslivljaj Gospodina u Njegovim djelima." (Pričesna pjesma, Rimski Misal)

Regina Sacratissimi Rosarii - Ora pro nobis!

Ave Maria!

🕇 

Autor: Bonifacije









 



Nema komentara:

Objavi komentar