petak, 21. listopada 2022.

"Nasljeduj Mariju" - Alexandre Joseph de Rouville (2)


Alexandre Joseph de Rouville: "Nasljeduj Mariju"

Sastavljeno prema planu knjige "Nasljeduj Krista"


KNJIGA I. 

U kojoj se razmatraju kreposti Blažene Djevice - od vremena Njezinog Bezgrješnog Začeća do rođenja Njezinog božanskog Sina u Betlehemu


POGLAVLJE II.

Koliko treba cijeniti posvečujuću milost 

Marija je bila izuzeta od grijeha od prvog trena svog postojanja. Odnosno, Ona je začeta u milosti i prijateljstvu Božjem.

Što se nas tiče, mi smo svi, kod našeg ulaza u svijet, nesretne žrtve bijesa Božjeg. Marija je sama, sačuvana Njegovom ljubavlju, ušla u svijet kao najdivnije djelo Njegove milosti. 

Svemogući Bog nije mogao dopustiti da hram u kojem je odlučio prebivati, bude okaljan i najmanjom mrljom ili manom. Čast Sina je zahtijevala da Njegova Majka ne bude, niti na trenutak, rob đavla.

Ali, kako je silno Marija cijenila tu istaknutu povlasticu? To je za Nju bilo kao mudrost u Salomonovim očima - izvor svih blagoslova.

"Gospodin je u Njoj... "(Mudre izreke 8,22). To je Ona cijenila više od svih zemaljskih kraljevstva. 

Ona je obdarena s mnogim drugim privilegijama; ali, ovo joj je bilo dragocjenije od ostalih jer ju je činilo prihvatljivijom Bogu.

Cijeli Njezin život, bio je neprekidno svjedočanstvo Njezine zahvalnosti Bogu radi tog neopisivog dara, koji niti jedno drugo čisto biće, nije podijelilo s Njom. 

Kršćanska dušo, ti si primila na svom krštenju posvečujuću milost koju je Marija primila prvog trenutka svog postojanja. 

Po toj milosti, ti si zadobila pravo zvati Boga svojim Ocem i Isusa Krista svojim Bratom. "Učinjena si baštinicom Božjom ... i subaštinicom Kristovom." (Rim 8,17). Čak je i nebesko Kraljevstvo bilo određeno za tebe.

Shvaćaš li dobro izvrsnost tih slavnih povlastica? I jesi li na pravi način osjetljiva na čitav raspon dužnosti koje ti one nalažu?

Jao, na sramotu kršćanstva, kako malo kršćana uopće promišlja o tome i nastoji, po svetosti svog života - održati dostojanstvo svojeg visokog poziva!

Koliko je malo onih koji se brinu da sačuvaju neokaljanu tu haljinu nevinosti kojom su odjevene, i koja je tako upećatljiv simbol iskrenosti, čistoće i pobožnosti djece Božje!

Ponosimo se radi probitaka svijeta i s neobjašnjivom zanesenošću dajemo zadnje mjesto, po svom mišljenju, milosti koja zapravo, pravo govoreći - jedina zaslužuje naše poštovanje. 

Revni smo da sačuvamo nepokvarenim ono što svijet naziva glasovitim rođenjem, a ne sramimo se izroditi od onoga koje je duhovno i božansko, upuštajući se u podle i bijedne strasti, živeći putenim životom. 

Hvalimo se navodnom neovisnošću i po čudovišnom savezu s đavlom, nemamo nikakve skrupule ponovno se uvrstiti u redove pod njegovom zastavom, staviti njegovu uniformu i ponovno pasti u ropstvo u kojem smo imali nesreću biti rođeni. 

S lakomošću trčimo svjetovnim stvarima i prolaznom bogatstvu, a vječno blago nebeskog Kraljevstva zanemarujemo pa čak i preziremo.

Nezahvalne duše, nesretne žrtve grijeha - tko god da ste, barem nemojte otvrdnuti svoja srca prema Božanskom glasu koji vam opet govori. 

Drugo krštenje još uvijek preostaje za vas da obnovite milost posvojenja koju ste izgubili. To je krštenje pokore, ispovijedi. 

Utječite se njemu iskreno i s povjerenjem. Vaš nebeski Otac žarko želi obnoviti svoje prijateljstvo s vama. Ali ne gubite vrijeme, jer možda uskoro više neće biti vremena za vas. 

Čista i Bezgrješna Djevice, moli za nas, da se u budućnosti uvijek odričemo grijeha i ustrajemo nepokolebljivo u našim odlukama, da popravimo velike gubitke koje smo podnijeli prepuštajući se grijehu. 

Tvoja zaštita će postići za nas milost potpune obnove prijateljstva s Bogom, a onda ćemo uz tvog božanskog Sina Isusa, našeg najdivnijeg Spasitelja i jedinog Otkupitelja - slaviti i blagoslivljati tebe kao uzrok našeg spasenja. 


Izvor: The imitation of the Blessed Virgin: composed on the plan of the Imitation of Christ by Rouville, Alexandre Joseph de, 1716-1793

Nema komentara:

Objavi komentar